Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Foto: Jessica Gow / TT

Empatilösheten har blivit vår akilleshäl

Av Andreas Magnusson 2021-11-16

Finns det verkligen folk som tror att människor i Syrien har det toppen tills de får höra om den svenska ”snällismen” och då beslutar sig för att sälja allt de äger för att riskera livhanken genom att sätta sina barn i livsfarliga gummibåtar över Medelhavet? Ja, tydligen.

I P1:s Studio Ett fredagen den 12:e november intervjuades Bulletins ansvarige utgivare Per Gudmundsson, som fram tills nyligen var presschef hos Kristdemokraterna.

I denna intervju pratade han om Kristdemokraternas nya hårda linje i invandringsfrågan. Gudmundsson försvarade den med att det är tidigare svensk invandringspolitiks fel att människor har tvingats fly från krigsdrabbade länder på farliga resor.

”Jag anser att den snällism som ofta har plågat Kristdemokraterna har ju en baksida som leder till att människor utnyttjas eller hamnar i olyckliga situationer. Man kan ta invandringspolitiken som har varit ett gissel för partiet. Där har ju den svenska invandringspolitiken lett till att folk har riskerat sina liv på Medelhavet eller hamnat i händerna på människosmugglare och så vidare. En stram invandrarpolitik kan vara lika human – om inte mer human.”

Det är alltså, enligt Gudmundsson, inte krig, svält, tortyr och omänsklig behandling i länder som Syrien och Afghanistan som leder till död och lidande utan en alltför generös svensk flyktingpolitik.

Jag kommer att tänka på YouTube-klippet från en rättegång i USA där en kvinna hade stämt mannen som räddat hennes liv genom att göra Heimlichmanövern när hon var på väg att kvävas till döds.

Den livräddande insatsen hade lett till ett brutet revben och kvinnan var mycket upprörd över detta. Domaren bara skakade på huvudet och hade svårt att förstå att hon inte hade vett att skämmas.

Samma sorts bristande förmåga att se alternativet. Samma sorts självupptagenhet. Samma sorts tro på vår egen betydelse och vår egen odödlighet.

Högerpopulisterna försöker få det till att det är snällt att vara dum – att det är bättre att inte bjuda en hungrande på mat än att bjuda på överkokt spagetti, att det är bättre att inte kasta ut en livboj när någon är på väg att drunkna än att kasta den lite snett.

”Stram” invandringspolitik. Det nya favoritordet. Tanken är att ordet ska få oss att tänka på ordning och reda, inte att vi ska se klädnyporna i nacken som använts för att spänna ut skinnet, i strävan att dölja vår intorkade fulhet.

Gudmundsson menar att en stram invandringspolitik kan vara mer human. Men det är en stram migrationspolitik som gör att Europa nu utsätts för utpressning av diktaturer. Empatilösheten har blivit vår akilleshäl.

Eftersom Erdoğan i Turkiet och Lukasjenko i Belarus vet att vi européer bara låtsas leva upp till asylrätten kan de sätta hårt mot hårt och förhandla sig till nästan vad som helst.

Tusentals hungriga och frysande människor har bussats ut till gränsen mellan Belarus och Polen och det enda som skiljer dem åt från ett anständigt liv är taggtrådsstängsel och tungt beväpnad militär på båda sidor.

Lukasjenko kan utnyttja de högerpopulistiska och rasistiska vindarna i Europa i ett politiskt spel och eftersom han vet att vi vägrar vara solidariska och vägrar samarbeta med varandra så kommer människorna vid gränsen att få betala med sina liv.

För svensk del hade det räckt med att ta hand om 26 av dessa människor för att ha tagit vår solidariska del av Europas ansvar.

Ingen på Kristdemokraternas riksting eller Bulletins ledarredaktion kommer dock att föreslå denna lösning. Det är ju, enligt den nya politiken, ”mer humant” att låta dem svälta och frysa.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.