Veckans knepigaste

Det här med snökaos

Publicerad 2021-12-04

Det har snöat rejält i norr en natt eller så, inget ovanligt. Men det råkade också komma en hel del på vissa platser söderut. Långtradare i diket längs E6 vid Hallandsåsen, lite kaos i Småland och så vidare. Vi norrlänningar suckar lite grann på sin höjd.

Det kom onödigt mycket i natt. Det sägs då ofta att det saknas resurser i söder. Jag hävdar att det gör det inte alls. I jordbruksbygderna i söder finns långt fler riktigt rejäla traktorer än vad det vad det finns i storleksmässigt liknande områden i Norrland.

Dock så saknas avtalen med kommuner och ”Vägverk”. Bönder skottar inte allmänna vägar ideellt.

Men det där med avtal är inte alla gånger så lätt. En liten historia som utspelade sig i Gällivare för en massa år sedan. Åkarna inom snösvängen fick såklart betalt för att hålla vägarna farbara.

Men på kommunhuset hade man ett litet problem med snöhögarna. Så man gav åkarna ett litet extra incitament, de fick dessutom betalt per lastbilslass de körde bort till den kommunala snötippen. Med resultat att vi fick läsa rubriker i tidningen:

Åkerier stjäl snö av varann!

När de som var tidigt ute hade kört bort sina snöhögar, så for de över till kvarteret bredvid där konkurrenten hade snöröjningen och skottade bort deras snöhögar. Katching!

De är nog generellt inte dumma på kommunhuset, men just den gången hade de kanske lite otur när de tänkte. Men bara lite, för snöhögarna försvann, definitivt. Så kan man göra ett besvär till något åtråvärt genom ekonomiska incitament.

Av Magnus Stålnacke
Detta är en gästkrönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Magnus Stålnacke är gruvarbetare sedan 30 år. Numer Sprängarbas. Tidigare känd som pseudonymen ”steelneck” som debatterade på nätet kring krocken mellan industriell exemplarframställning och dagens informationsteknik och internet.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.