Ulf Kristersson. Foto Johan Nilsson / TT

När clownen vill ha mindre cirkus

Av Andreas Magnusson 2021-12-06

Ulf Kristersson kallade först det demokratiska valet av Sveriges första kvinnliga statsminister för ett spektakel. Därefter efterlyste han ”mindre cirkus”. Det är en ovanlig önskan från en clown.

Eftersom Kristersson och Moderaterna numer helt och fullt har bestämt sig för att vara ett sverigedemokratiskt lydparti stör det ordningen att det finns partier som resonerar annorlunda.

Miljöpartiet provocerade genom att de, efter att ha förlorat budgetomröstningen, hellre bedriver sin egen politik än sätter på sig clownnäsan och jätteskorna för att springa ut i den av högerpartierna välkrattade SD-manegen.

Kristersson klagade över att processen blev lite rörig eftersom han inte har så mycket annat att klaga på. Han har inte mandat att själv bilda regering men har ändå lyckats få igenom sin budget.

Trots det ser han bara mer och mer bekymrad ut. Bakom masken är ofta clowner ledsna.

Kanske är han ledsen för att det egna gänget inte hade lyckats enas om så mycket mer än att bensinskatten ska minska och att invandringen ska minska.

Det blir ju lätt lite tomt när människor som mest förenas av att de tycker illa om andra ska försöka komma överens om något eget.

Men det finns ett gemensamt förhållningssätt hos den blåbruna oppositionen som inte bara består av föraktet för socialdemokratin. De förenas i en syn på människan som statisk. Det här påverkar i sin tur vilka lösningar man hittar på problem kopplade till brottslighet, invandring, utbildning, bostadspolitik eller integration.

För det blåbruna gänget är människor färdiga och kan placeras i fack.

Världen består av kriminella och laglydiga och om man spärrar in de kriminella så begår de inga brott. Med den här logiken blir det rimligt att gapa om hårdare straff och meningslöst att prata om förebyggande åtgärder.

Sverige består av platser där kriminella bor och platser där ”vanliga människor” bor. Då blir det logiskt att föreslå visitationszoner där polisen kan stoppa vem som helst och visitera dem även utan brottsmisstanke. Det är ju trots allt där de kriminella bor.

Befolkningen kan delas upp i svenskar och invandrare och eftersom invandrarna kommer hit med sina dåliga värderingar (som är statiska och inte kan ändras) har vi ingen nytta av dem.

Det gäller särskilt invandrare från Nordafrika och arabländerna eftersom de ofta är muslimer och muslimer är alltid precis likadana.

Den blåbruna migrationspolitiken handlar alltså om att stoppa människor som inte liknar oss men att möjligen ta emot människor som liknar oss eller som vi kan ha nytta av just nu. Eftersom människor är färdiga kan vi inte räkna med att någon som är ”tärande” nu kan bli ”närande” sen.

Det här gör också att det är meningslöst att satsa utbildningsresurser i utsatta områden eller att bry sig om kultur och sociala insatser.

Det motsatta förhållningssättet innebär en tro på att människor kan förändras och utvecklas, att vi kan gå vilse och hitta hem igen och att utbildning, medmänsklighet och omtänksamhet kan göra oss till bättre människor.

Jag är övertygad om att ett land som styrs utifrån den tron blir ett bättre land att leva i.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.