Kevin Bacon

Du är bara några steg från nazismen

Av Andreas Magnusson 2021-12-09

Om du inte har för avsikt att bli minister så kan du känna dig lugn. Annars kan du råka illa ut. Ingen av oss är nämligen mer än några steg från nazismen. Och när drevet går igång spelar det ingen roll vem som har gjort vad eller vad någon egentligen tycker och tänker.

Vid en intervju 1994 påstod den amerikanska skådespelaren Kevin Bacon att han antingen hade jobbat med alla skådespelare i Hollywood eller någon som har jobbat med dem.

Utifrån detta uppstod så småningom det som kom att kallas Bacon’s Law eller Six Degrees of Kevin Bacon.

Principen, som bland annat har tillägnats en egen hemsida, går ut på att ingen skådespelare i världen är mer än sex steg från att ha jobbat med Kevin Bacon. Oavsett genre. Oavsett land.

Samma princip gäller nazism. Ingen av oss är mer än sex steg från en nazist.

Det här blir extra uppenbart nu när civilministern Ida Karkiainen befinner sig i ett politiskt drev startat av högerpopulistiska Nyheter idag (som förresten är betydligt färre än sex steg från nazismen).

Kritiken mot Karkiainen går ut på att det finns en bild på henne då hon femton år gammal sträcker ut armen i något som eventuellt kan vara en nazisthälsning.

Tillsammans med indicier som att hennes sambo, som är trummis i ett hårdrocksband, har burit en tröja med sydstatsflagga skapas bilden av att sossarna minsann inte ska säga något om SD:s rasism och nazism eftersom deras företrädare minsann själva befinner sig i högerextrema träskmarker.

Expressen går långt i en artikel. Här förfasar man sig över att Karkiainen i tonåren var på musikfestival med bandet och att det finns ett filmklipp där en av hennes tjejkompisar blir så packad att hon kräks. Vi förväntas alltså förfasas över att vi har en civilminister som har varit tonåring.

Om Karkiainen kan beläggas med att som femtonåring ha haft högerextrema åsikter så vore det givetvis tråkigt, men femtonåringar är barn. De är inte färdiga ideologiskt och vi har väl alla under de åren testat att dra tankar till sin spets.

Men, och det här är viktigt, inte ens detta har det massmediala drevet lyckats med att visa. Hela kritiken går ut på att det finns en bild där hon sträcker ut sin arm på ett sätt som eventuellt går att tolka som en nazisthälsning och att hon har umgåtts med människor som har tveksamma politiska åsikter.

Alla som bor i en småstad förstår att när det är fest så dyker det upp olika sorters människor och att alternativet till att inte festa med olika sorters människor är att inte festa alls.

Vad hände med ”man måste kunna prata med alla”? Gäller det bara som förtäckt omskrivning för borgare som vill samarbeta politiskt med ett parti grundat av nazister och alltså inte när det på riktigt bara handlar om att prata?

En linje i kritiken går ut på att likt Bacon’s law-leken peka på Karkiainens olämplighet som minister genom följande associationsbana:

Karkiainen är sambo med en man som är trummis i ett band. Bandet har texter, skrivna av en annan person i bandet, som visserligen inte är nazistiska eller rasistiska men som uppskattas av en del människor med nazistiska värderingar. Alltså är Karkiainen olämplig som civilminister.

Det är tre eller fyra steg av Kevin Bacon beroende på hur man räknar, men det är maximalt ett steg från komplett vansinne.

För övrigt…

kan den nyfikne med hjälp av den här databasen testa hur många steg olika skådespelare är från Kevin Bacon. 

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.