Beslagta lyx från vem?

Av Dick Sundevall 2021-12-16

Av alla populistiska, meningslösa lagförslag från vår knodd till justitieminister, har det nu kommit ett som faktiskt kan framstå som lite vettigt. Skattemyndigheten och Kronofogden ska med stöd av polis enklare och snabbare kunna beslagta lyxprodukter från kriminella som inte deklarerat någon inkomst.

Nu är det här ingen ny idé som poppat upp på Justitiedepartementet. På Irland har man praktiserat det här i ett tiotal år. Där kan man på det här sättet utmäta och beslagta allt utom eventuella barnbidrag.

Man kan alltså beslagta klockor och smycken såväl som bilar och hus. Eventuell värdefull konst och dyra mattor likaså.

Sedan är det upp till den som blivit utsatt för beslagen att genom kvitton och andra handlingar inför domstol försöka påvisa att han haft vita tillgångar som täckt det här och att bilarna etcetera har inköpts för vita pengar.

Det här har resulterat i att en del irländska gangsters känt sig tvungna att byta land. Många har dragit till Spanien för gott. Men där har i sin tur spanska myndigheter de senaste åren gått hårt åt allt som luktar penningtvätt.

Visst kan det här vara en vettig väg att gå även i Sverige. Alltså ”follow the money” eller snarare tvärtom, påvisa att det inte funnits några vita pengar att följa.

Dyra bostadsrätter är svåra att komma över om man inte deklarerat någon inkomst att tala om – men att köpa villor går bra så länge man inte behöver ta lån. Och bilar för någon miljon eller två som lyser i ögonen, går naturligtvis att utmäta, liksom armbandsur som är värda 20-30 000 kronor eller mer.

Redan idag kan man göra det här – men nu ska det alltså bli enklare och gå snabbare. Bra så.

Men kan det inte uppstå ett litet problem? Lagen ska ju gälla lika för alla och någon polis eller annan statlig tjänsteman kanske kan få för sig att titta närmare på ägare av stora villor på Lidingö eller Djursholm.

Likaså på motsvarande områden i andra städer. Han eller hon kan kanske göra det enkelt för sig genom att börja med sjötomterna?

De så kallade gängkriminella kommer man i så fall inte att hitta där – men sannolikt en och annan som tricksat undan några miljoner, kanske hundratals miljoner, som han inte skattat för.

Så frågan är hur man ska formulera den här tilltänkta lagen så att den inte gäller lika för alla – och därmed få en majoritet i dagens riksdag att rösta igenom den?

Om det skulle bli en lag som i enlighet med grundlagen gäller lika för alla, så återstår att få Ekobrottsmyndigheten att fungera. Alltså sluta jaga småföretagare för skitsaker och istället börja följa de riktigt stora pengarna. Och det oavsett om de tillkommit genom knarkförsäljning eller skattesmitning.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.