Foto: Karl Melander / TT

Militär reklamkampanj på Gotland

Av Andreas Magnusson 2022-01-16

Det är full aktivitet på Gotland. Soldater har skickats till ön som en konsekvens av den ryska hotbilden mot Ukraina. Försvarsmaktens insatschef menar att vi måste markera vår militära närvaro i Östersjöområdet. Varför då?

”Det är viktigt att markera, och därmed undanröja alla eventuella möjligheter att ens fundera på att nyttja militärt våld för att uppnå några syften”, fortsätter han.

Viktigt att markera alltså. Vad är det ens som ska markeras?

Kan det på allvar vara så att den ryska underrättelsetjänsten som tycks kunna manipulera amerikanska val och lamslå hela länders internetanvändning inte har någon aning om att vi har en militär om vi inte skickar några hundra soldater i gröna kläder till Gotland och skickar upp stridsflyg i luften för att visa oss för ryska militärbåtar?

Nej. De har givetvis stenkoll på exakt hur stort vårt försvar är och vilka resurser vi har för att försvara landets gränser. Det behövs inga uppvisningar och markeringar.

Men uppvisningen är inte för ryssen. Uppvisningen är för oss. Det är en marknadsföringsstrategi som syftar till att skapa folklig opinion för ökade militära anslag.

Det är dyrt att leka krig och medborgare behöver uppfatta det som lika viktigt med k-pistar på Gotland som läroböcker i skolan eller välsmakande mat på äldreboenden.

Det är därför den svenska militären ser sin chans och tar den. Nu får de leka krig och kan dessutom få leken att framstå som samhällsnyttig.

Försvarsmaktens pressekreterare menar att det vore ”närmast tjänstefel” att ”passivt titta på” när rysk militär åker båt i Östersjön. Och om det ingår i tjänstebeskrivningen för den svenska militären att posera med vapen så är det givetvis ett gyllene tillfälle att åka till Gotland och spänna musklerna.

Rysslands agerande mot Ukraina är oroande på många sätt, men det blir inte mindre oroande av den svenska militärens reklamkupp.

Inte heller blir situationen mindre oroande av att borgerliga politiker som vanligtvis propagerar för att göra Sverige till en polisstat nu också ser sin chans att militarisera landet genom att gapa om NATO-optioner och andra dumheter.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.