Nyamko Sabuni. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Att mäta kjolar men svälja kvinnoförtrycket

Av Andreas Magnusson 2022-01-27

På en direkt fråga i SVT:s 30 minuter kunde Liberalernas Nyamko Sabuni inte svara nej på den enkla frågan om det är rätt av skolor att, som Internationella engelska skolan gör, mäta längden på tjejernas kjolar för att förhindra olämplig klädsel. Istället uttryckte hon sin uppskattning över skolans agerande.

”Svensk skola har för få ordningsregler snarare än för många. Jag menar att barn behöver ramar”, sa Sabuni och fortsatte: ”Jag tycker att Engelska skolan med sina ordningsregler gör många av de här barnen en tjänst.”

Jag är själv inte säker på att en 15-årig tjej som inför sina klasskamrater utpekas som oanständigt klädd och tvingas ta på sig andra kläder delar Sabunis uppfattning om att hon just har varit med om något hon borde vara tacksam för.

Ett annat sätt att göra barn och unga människor en tjänst är att berätta för dem att de duger precis som de är och att de får se ut precis hur de vill.

Sen kan man givetvis diskutera på ett allmänt plan, utan fördömanden eller färdiga sanningar vilka signaler vi människor sänder varandra genom de ord, kläder, frisyrer och attribut vi väljer att göra till våra. Sådana samtal är viktiga eftersom de medvetandegör.

För en liberal är sedan valet individens. Nu är ju inte Sabuni liberal och därför är valfrihet ingen metod hon tror på.

Det ekar alltid tomt när antiliberaler kallar sig liberaler. Det ekar tomt när samma människor som förfasas över salafistiska muslimers klädregler inte ser några som helst problem när konservativa kapitalister agerar likadant som de religiösa moralpoliserna.

Egna barn och andras ungar. Sten i glashus. Sila mygg men svälja kameler. Eller som här: Att mäta kjolar men svälja kvinnoförtrycket.

Det finns två sorters människor. Den första sorten identifierar samhällsproblem och funderar på hur vi tillsammans kan arbeta för att lösa problemen. Den andra sorten identifierar samhällsproblem och funderar sedan snabbt ut ett nytt förbud, en ny regel eller en ny hårdare lag.

De tror helt enkelt att världens alla problem går att lösa med hjälp av fler och fler förbud.

Då levererar man till exempel tiggeriförbud som förslag på hur vi ska komma till rätta med EU-migranternas utsatta situation eller kjolmätning som förslag på lösning kring problemet med sexualisering av kvinnor och stöket i klassrum.

Förbudsmänniskor tycks på riktigt tro att vi skapar en bättre värld ju fler regler vi har. Det är ungefär lika rimligt som att tro att den roligaste festen är den med det tjockaste allsångshäftet och den striktaste klädkoden.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.