Ulf Kristersson. Foto Anders Wiklund / TT

För vad kommer Ulf Kristersson att gå till historien?

Av Simon Vinokur 2022-01-30

I torsdags var det Förintelsens minnesdag – dagen då vi påmindes om de folkmord som utfördes av de tyska nazisterna – och som möjliggjordes av de som samarbetade med dem eller helt enkelt inte sade ifrån.

En av dessa överlevare var Emerich Roth. Han kom till Sverige 1950 och ägnade stora delar av sitt liv åt att berätta om – och motverka – den ideologi och de händelser som ledde till Förintelsen och mordet på bland annat hans föräldrar och syskon.

Emerich Roth, som gick bort den 22 januari i år, var en av de viktigaste svenska rösterna mot antisemitism och rasism. En röst som bland annat fördömde Sverigedemokraternas politik och värderingar.

En röst som nästintill förlöjligades av Ulf Kristerssons inlägg på Facebook samma dag som Emerich lämnade oss: ”Det bästa sättet att hedra minnet av Emerich Roth är att aldrig ge upp kampen för varje människas okränkbara värde.”

Moderaterna, under ledning av Ulf Kristersson, har bestämt sig för att samarbeta med Sverigedemokraterna. Detta trots tidigare garantier från hans sida att så aldrig skulle ske.

Inte bara i offentliga tal och intervjuer – utan även som ett löfte till Hédi Fried, en annan fantastisk Förintelseöverlevare som precis som Emerich ägnat sitt liv i Sverige åt att informera om det som skedde i Tyskland på 1930- och 1940-talen och till att motverka nazism, antisemitism och rasism.

Ulf Kristersson som gav upp kampen för varje människas okränkbara värde när han valde att samarbeta med Sverigedemokraterna – hade med sitt inlägg mage att låtsas som att Emerichs gärning fått honom på bättre tankar.

Det har länge pågått en debatt kring Sverigedemokraternas ideologi: En debatt som i grund och botten handlar om huruvida deras värderingar är nazistiska, fascistiska eller nationalistiska. Som om det egentligen spelar någon roll.

Det är alltså det partiet som bland annat Moderaterna nu samarbetar med. Makt är ju makt, oavsett hur man får den och vilka man behöver dela den med. Åtminstone tycks det vara Ulf Kristerssons devis.

Jag antar att Moderaterna bygger sitt moraliska försvar för samarbetet med SD på att Sverigedemokraterna minsann inte har drivit exakt samma linje som NSDAP (Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet) eller att vi inte har några koncentrationsläger i Sverige. ”Så illa är de ju inte, vi tycker ju rätt lika trots allt!”.

Är du, precis som Kristersson, en av de som föreställer sig att Förintelsen skedde över en natt och att vi i Sverige inte behöver oroa oss för SD eftersom de inte har skapat några förintelseläger – eller kanske inte ens förespråkar det?

Det är viktigt att komma ihåg att poängen med att minnas Förintelsen inte nödvändigtvis är att exakt samma sak inte ska få hända igen. Det spelar ingen roll om historien upprepar sig till punkt och pricka, eller om vägen till katastrofen – eller katastrofen i sig – ser annorlunda ut nästa gång den sker.

Det som verkligen spelar roll är själva konsekvensen – och vägen som leder dit. Om det är nazister, fascister eller nationalister som utgör hotet är av mindre vikt.

Det spelar ingen roll om det är förintelseläger Sverigedemokraterna förespråkar – eller om konsekvenserna av att ge dem makt över Sverige ser annorlunda ut mot förra gången deras ideologi fick styra och ställa som den ville.

Nu var det som sagt Förintelsens minnesdag – dels för att hedra de judar, romer, hbtq-personer, funktionsnedsatta, socialdemokrater med flera som mördades av nazisterna, men även för att inte glömma det facit vi faktiskt har till hands nu: vi kan se och känna igen mönster från då – och sätta stopp nu.

Den idag absolut största frågan i det här sammanhanget är vilken sida av historien som Ulf Kristersson vill befinna sig på. Den sida folk kommer minnas med fasa eller den sida folk kommer minnas med stolthet.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Simon Vinokur är judisk debattör med fokus på människorättsliga frågor. Engagemanget mot rasism och för integration väcktes i tidig ålder av mamman som arbetade med flyktingar och av pappan som kämpat för mänskliga rättigheter i Litauen i hela sitt liv. Sedan 2015 har Simon arbetat ideellt med två integrationsprojekt som han startat, Integrationssegling och Mirumirupliff.
Simon är en av Magasinet Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.