Ulf Kristersson. Foto Johan Nilsson / TT

Hör upp jubelidioter! Ulf Kristersson har något viktigt att säga

Av Andreas Magnusson 2022-02-08

Hur kommer det sig att samma partier som är helt ointresserade av förebyggande arbete när det gäller brottslighet (eftersom vi ”inte har tid att vänta”) vill sänka våra tillfälligt höga elpriser genom att bygga kärnkraftverk som kan vara i bruk tidigast om femton år?

Svaret heter populism. Den konservativa högerns företrädare vill ha makt och räknar kallt med att just deras politik tilltalar kompletta jubelidioter – sådana som inte klarar av att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Ja, faktiskt inte ens en tanke. Inte ens tanke. De politiska slagorden riktar sig till människor som fattar livsavgörande beslut baserat på ren magkänsla.

Ett slags ”fan jävlar vad dyrt allt är”-känsla och så några påhittade förklaringar på det med enkla lösningsrecept. Helt i nivå med att göra nudlar i kaffebryggaren eller steka korv i brödrosten.

Invandringen har skapat dåliga skolresultat och kriminalitet. Det är svenska Miljöpartiets fel att hela Europa har höga elpriser. Vänstern har på något magiskt vis skapat vårdkaos i borgerligt styrda regioner. Pandemin är sossarnas fel.

Istället för logik – förvirring!

I partiledardebatten i måndags berättade Ulf Kristersson att det var viktigt med förebyggande arbete mot brottslighet.
Ebba Busch nyanserade situationen med de höga elpriserna och förklarade att det är en svår balansgång mellan högt ställda miljömål och att människor ska ha råd att leva.
Nyamko Sabuni förklarade att kärnkraft visserligen ger en jämnare tillgång till el men att slutförvaringen är svår, att det finns för- och nackdelar men att partiet ändå har landat i att kärnkraft behövs.
Jimmie Åkesson berättade hur mycket gott invandring kan tillföra ett land men att det samtidigt måste handla om att balansera resurser och att det är viktigare att värna asylrätten än att ha för stor arbetskraftsinvandring.

Nej. Jag bara skojade. De för inte nyanserade resonemang eftersom de förutsätter att du, jag och andra väljare är idioter.

De tror också att vi vill leva i en värld där det är bättre att straffa brottslingar än att förhindra att brottslighet uppstår. De tänker att vi anser att miljöproblem inte spelar någon roll bara bensinen är billig.

De tror att kärnkraft kan lösa alla energiproblem och att allt egentligen är invandringens fel. Svart och vitt. Populism. Bröd och skådespel. Inga nyanser.

I samband med partiledardebatten skrev förresten Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson att kärnkraften kommer att vara utbyggd i Sverige efter hundra dagar av borgerlig regering.

De mest optimistiska bedömarna talar om femton års uppbyggnadstid, men det är klart – om Gustav Fridolin trodde sig kunna förändra skolsystemet på hundra dagar så är det väl rimligt att Svantesson och kompisarna i det brunblå gänget tror sig kunna krafsa ihop några kärnreaktorer och bränslestavar på samma tid.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.