Om rädsla

Publicerad 2022-02-18

Efter att ha varit och badat nästan en hel dag närmar vi oss hemmet, jag och mina två barn. I det lilla skogspartiet strax innan vi är hemma möter vi en äldre man med en stor sten i handen.

– Såg ni snoken? sa han.

Vi tittade på varandra:

– Näe, var då?

– Här borta! sa han, och gick tillbaka på stigen några meter:

– Det var här jag såg den.

Jag frågade om han samlade på stenar, han tittade något förnärmad på mig och sedan på stenen.

– Jag ska slå ihjäl den förbannade ormen!

Jag funderade på vad den stackars ormen hade gjort. Tänkte, man stannar väl inte sin cykeltur, letar rätt på en sten och sedan söker upp sitt offer utan att något har hänt.

– Den låg där, och jag har bara sandaler på mig, den hade ju kunnat hugga mig i foten.

– Men du cyklade ju…

Mannen blev påtagligt irriterad då jag förklarade att ormar är fridlysta i vårt land.

Jag försökte sedan med att man inte slår ihjäl ett rådjur bara för att det befinner sig på den väg man cyklar. Nu började mannen mumla något om vilket jävla samhälle vi lever i och menade att det skulle kanske vara bättre om man slog ihjäl människor istället.

Jag påpekade försynt att det finns dom som gör det, men att det för övrigt är en helt förkastlig idé som dessutom också visar på en synnerligen dålig respekt för livet.

Nu slängde han ifrån sig stenen och sa ytterligare något om den förbannade världen vi lever i idag, tog sin cykel och cyklade iväg.

Håhåjaja att han bara orkar, tänkte jag. Förklarade sedan för mina barn att rädsla för det okända kan göra att även vuxna människor beter sig konstigt ibland.

 

Detta är en gästkrönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Jan Olof Fällman. Är en 78-årig murvel som på fritiden brukar jorden. Tidigare verksam inom SVT, UR, TV4 och Televerket. Känd för Pohlmanväder i Östnytt, filmen Stockholmsnatt även så som krigsreporter på Sri Lanka, numera krönikör i tidningen Speedwayracing.
Jan Olof presenterar sig gärna som diversearbetare i mediasvängen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.