Vem tjänar mest på skola, vård och omsorg?

Av Jan Olof Fällman 2022-02-23

Hur länge är människan lönsam? Alltid är det någon som tjänar pengar genom denna människohandel som vi egentligen aldrig tänker på. Hur cynisk får man vara i affärsverksamhet? Var går gränsen för den egna girigheten och när överträder man lagen?

Det etableras fler och fler företag i omsorgsbranschen, förvånansvärt många redovisar stora vinster, det gäller skolor, sjukvård, assistans och städ/omsorg.

Det trista i sammanhanget är att det är våra folkvalda politiker som gjort det möjligt för dessa koncerner att profitera just på den lilla människan.

Det börjar redan då barnen ska välja förskola, marknadsföringen är stark där alla företag vill sälja sina tjänster. Sedan är det så skolvalet, återigen stark marknadsföring med subtila metoder som mässor och informationsmöten genom alla stadier i utbildningen.

Så har vi kommit till nästa vägskäl, gymnasievalet, nu hårdnar det till. I alla dessa val i demokratins tecken finns förhoppningsvis föräldrarna vid barnens sida som kan styra upp det hela efter egna värderingar, naturligtvis både på gott och ont.

Så börjar då livets allvar, vidareutbildning, högskola, arbete, familj och fritid samt en uppsjö av val som ska göras under livets gång.

När nu det aktiva arbetslivet passerat revy och det är dags att dra sig tillbaka återstår då att skapa ett så bra liv som möjligt. Om det nu är så att man börjar bli lite fysiskt skröplig och minnet sviker är det ett så kallat äldreboende som gäller om nu inte barnen har möjlighet att vara vårdnadshavare.

Det finns många koncerner som hanterar detta med boende till livets slutskede och naturligtvis har de en önskan om att ha så friska och rika boende som det bara är möjligt för det här är stor business.

Nu när du som lite äldre blir skröplig kallas du brukare och ska nu välja ett boende som passar både dig själv och dina anhöriga. Det gäller för de anhöriga att ha någotsånär närhet så att besöken inte tar alltför lång tid, dagens aktiva människor lever som bekant i en stressig tillvaro.

Det är här och nu den verkliga människohandeln startar, alla står och sliter i de man gärna vill se i sina fina lokaler. Det gäller att välja de som har goda resurser och inte är så vårdkrävande. 

Väl installerad på boendet finns en positiv attityd till både vårdtagare och anhöriga från vårdföretaget, det presenteras vårdprogram och uppföljningar för att aktivera de nya brukarna. Nu rullar pengarna i rätt riktning.

När så vårdtagaren lämnar jordelivet blir det ett annat ljud i skällan. I Solna stad strax utanför Stockholm ska rummet på äldreboendet utrymmas och flyttstädas inom sju dagar.

Jag menar, här är det sorg för de anhöriga och dessutom den efterföljande administrationen som ska ”kryddas” med flyttning och städning.

Nu ändras dessutom tonen mellan äldreboendet och de anhöriga. Rummet kostar ju pengar för företaget och här gäller att få in en ny betalande så fort det bara går.

Den egna kommunen är ju huvudman och det genererar inga pengar till vårdbolaget med tomma rum. Det är krass affärsverksamhet det handlar om, ett företag ska ju ge vinst som det står i aktiebolagslagen.

Det här är stora koncerner, där god ekonomi härskar. Ponera att företaget nu vunnit ett anbud som visar sig vara för lågt räknat så att verksamheten går på minus redan från början, då får enhetschefen ett tufft jobb med sparbeting.

Det brukar som regel gå ut över personalen och i slutändan de boende, med lojal personal fungerar det måhända i några år men sen kommer svårigheterna med utbrändhet, sjukskrivningar och avhopp som ett brev på posten.

Man kan i ärlighetens namn fundera lite på om det egentligen är så klokt att bedriva en konkurrensutsatt samhällstjänst. Det är människor det handlas med trots allt, även om dessa koncerner bara ser allt i kronor och ören.

Lite respekt för människan i livet och framförallt i den senare delen kanske ändå vore på sin plats.

 

Av Jan Olof Fällman

Detta är en gästkrönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Jan Olof Fällman. Är en 78-årig murvel som på fritiden brukar jorden. Tidigare verksam inom SVT, UR, TV4 och Televerket. Känd för Pohlmanväder i Östnytt, filmen Stockholmsnatt även så som krigsreporter på Sri Lanka, numera krönikör i tidningen Speedwayracing.
Jan Olof presenterar sig gärna som diversearbetare i mediasvängen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.