Foto Vadim Ghirda/AP/TT

Den högerextrema djävulsdansen

Av Alex Bengtsson 2022-03-16

"Den som är med i leken får leken tåla" lärde sig en del av oss när vi var små. Det går så klart att ifrågasätta det talesättet. Men när det kommer till att ge sig in i debatt med partier av Sverigedemokraternas kaliber bör man åtminstone vara medveten om vad det är för lek man ger sig in i.

Med anledning av Ukrainakriget vill de högerextrema att vi (vi som bor och verkar i Sverige) ska diskutera vem som är ”riktig” flykting. Det är inte första gången. Och vi går i fällan. Igen, igen och igen.

Går med på deras rangordna människor-lek. Är det inte hudfärg så är det religion. Är det inte religion så är det kultur. Är det inte kultur så är det antalet mil människor på flykt har färdats. För mig är det ointressant.

En flykting kan vara många saker. Det är en människa som är tvungen att fly för sitt liv. Är det inte bomber så är det religiöst, politiskt eller etniskt förtryck.

Men det kan också vara kvinnan som flyr från en destruktiv relation och behöver ett skyddat boende. Pojken eller flickan som flyr den dysfunktionella familjen där våld och övergrepp är vardag.

Personen som lämnar kriminaliteten bakom sig och behöver fly det kriminella gänget. Den beroendesjuke som vill tillfriskna och försöker fly undan drogen. Eller för den delen, hela lokalbefolkningar som flyr undan naturkatastrofen.

Försöket att få oss aktiva i rangordna vem som är ”riktig” flykting eller ej är rättfärdigandet att inte vilja hjälpa andra. Det är i grunden ett sjukligt beteende som grundar sig i rädsla, skam och skuld.

Likaså handlar det om begär. ”Om flyktingen kommer hit hotas min materiella och ekonomiska välfärd”. Men i slutändan går vi under med ett sånt tänkande och handlade. Skammen äter upp oss.

Det sker i överkonsumtion, sjukdomar och naturkatastrofer. Det är lätt att dra paralleller till syndafallet. Och det behöver man inte vara kristen för att göra.

Så med det sagt. Följ inte med i högerextremas djävulsdans om vem som är flykting. Hjälp människor på flykt istället. Oavsett var de kommer ifrån eller vad de flyr ifrån.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Alex Bengtsson är författare, poet och folkbildare. Han har skrivit om högerextremism och sociala frågor i decennier, bland annat i egenskap av tidigare vice VD och utbildningsansvarig på Stiftelsen Expo.
Alex är från början yrkesfiskare och är utbildad 12-stegsbehandlare. För närvarande ger han ut diktsamlingar på temat andlig utveckling parallellt med att han studerar och jobbar inom äldreomsorgen. Alex är en av av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.