En ukrainsk tonåring kastar en molotovcocktail

Låt oss skilja på ryssar och ryssar

Av Dick Sundevall 2022-03-28

Låt oss hoppas att Putin blir avsatt på ett eller annat sätt och att Ukraina klarar att hålla ut. För det är ju vad det handlar om. Håller Ukraina ut i några månader till med allt vad det innebär av dödade medborgare och sönderbombade städer, så måste rimligen något hända vad gäller Putin och de ja-sägare han omger sig med.

Men vi måste skilja på ryssar och ryssar. Söker ryssar asyl i Sverige så bör de i likhet med de som flyr från Ukraina ges en möjlighet till uppehållstillstånd. Om inte annat tillfälligt. Inte minst gäller det naturligtvis för ryska soldater som deserterar.

Oppositionen mot kriget växer i Ryssland. Även om fri journalistik, yttrandefrihet och demonstrationsfrihet inte längre existerar där, så finns det 99 miljoner YouTube-användare i Ryssland, som den vägen nås av information om kriget.

Och människor fortsätter att demonstrera trots att de därmed riskerar att gripas. Närmare 20 000 har hitintills gripits – ändå fortsätter demonstrationerna.

Kartan nedan är inte helt uppdaterad men visar antalet gripna för några veckor sedan på olika platser i Ryssland. Inte minst visar den att protester förekommer i hela landet. Från S:t Petersburg, Kalinigrad och Murmansk i vår närhet, till Vladivostok och andra städer längst österut.

Drygt fyra tusen forskare och studenter i Moskva har skrivit på upprop mot kriget. Och i ett annat upprop har femton tusen forskare och studenter vid ett antal universitet gjort samma sak.

Opinionsundersökningarna i Ryssland som påstås visa att stödet för Putin växer, är det väl ingen vettig människa som tror på? Varför skulle dessa spegla opinionen när allt annat som den ryska statsledningen försöker föra ut om kriget är lögn.

På nätet har vi samtidigt kunnat se hur unga ukrainska män och kvinnor, i många fall tonåringar, vill lära sig hantera skjutvapen. Något de också får. Inte sällan lär de sig hur automatvapen ska hanteras. 15-åringar tillverkar skyddsnät i en källare och andra gör molotovcocktails i en annan källare.

Såg ett reportage från ett ölbryggeri som hade lagt om sin tillverkning av öl till att istället producera molotovcocktails.

Filmsnuttar på YouTube visar hur ukrainska bönder med sina traktorer drar iväg med övergivna ryska stridsfordon av olika slag.

Om jag förstod det rätt så överlämnar man stridsdugliga fordon till ukrainska förband medan de som är för skadade plockar man isär och använder delarna i jordbruket. Det skämtas tydligen i Ukraina om att deras bönder kommer att utgöra en av världens största krigsmakter om det fortsätter så här.

Går ett sånt folk att besegra? Tror inte det va.

Därtill växer nu de internationella brigaderna. Alltså styrkor med folk från olika länder som tar sig in i Ukraina och ansluter till deras stridande styrkor. Bland annat har vi kunnat läsa om franska soldater från Främlingslegionen som anslutit sig, på eget bevåg.

Det finns mycket man kan säga om Främlingslegionen – men en sak är säker, de som kommer därifrån ska man undvika att möta när det är skarpt läge.

Miljoner kvinnor och barn har flytt från Ukraina. Kvar finns män i stridbar ålder – som strider!

För några veckor sedan skrev jag en krönika om erfarenheterna från olika krig, inte minst Vietnamkriget, som visar just att håller man bara ut så måste angriparna förr eller senare dra sig tillbaka. Krönikan finns att ta del av här:

https://www.magasinetparagraf.se/nyheter/kronikor/205594-blir-det-ett-gerillakrig-i-ukraina-med-stod-av-usa-europa-och-australien/

Historien har lärt oss att det som ukrainska medborgare nu visar inte går att besegra militärt. De ryska styrkorna måste segra, vilket inget i det här läget tyder på att de kommer att göra.  Medan de ukrainska styrkorna och alla civila som deltar i motståndet, inte behöver segra i militär mening – de behöver bara hålla ut.

Det är naturligtvis inte så ”bara”. Många kommer att dödas och deras hem bombas sönder och samman – men jag är övertygad om att de kommer att kunna hålla ut så länge det behövs. Låt oss tills dess fortsätta vårt stöd och inte minst – skilja på ryssar och ryssar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.