Nyamko Sabuni. Foto: Henrik Montgomery /TT

Med Sabuni blir det strössel på hundmaten (Uppdaterad 16.20)

Av Andreas Magnusson 2022-04-07

Nyamko Sabuni berättade nyligen i ett samtal med SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl att hon tänker packa bilen och fly till Norge om det blir krig i Sverige. Uttalandet fick kritik eftersom många anser det rimligt att våra ledande politiker stannar kvar i landet om vi angrips. Vi förväntar oss kanske inte att Sabuni ska vara en Zelenskyj, men många tänker nog att den sortens feghet känns rimligare för en kapten på ett italienskt kryssningsfartyg än för en svensk partiledare. En uppdatering har gjorts nedan på grund av Sabunis avgång.

Sabuni tycker själv att kritiken är löjlig eftersom allt bara var ett ”tankeexperiment”. Hon sa ju bara att hon skulle dra till Norge. Det var inget hon egentligen menade. Fattar ni väl!

Någonstans där känner jag att jag äntligen förstår hur hon ser på sig själv som politiker. För Sabuni uppstår det ingen ideologisk konflikt mellan liberalism och anti-liberal populism, vilket det borde göra.

Det blir ingen konflikt eftersom ideologi är ett överdragsplagg som enkelt kan tas på och av. Man testar lite åsikter. Skojar ibland. Menar allvar ibland. Allt beroende på reaktion.

Det går då också alldeles utmärkt för ett liberalt parti att samarbeta med ett främlingsfientligt parti som i närtid grundades av nazister eftersom ingenting egentligen är på riktigt.

Att Sverigedemokraterna har utnämnt liberalismen som sin huvudfiende diskvalificerar dem inte från nära samarbete eftersom fiendskapen bara är ett tankeexperiment.

Ett av de mer halsbrytande tankeexperimenten går ut på att föreställa sig att Liberalerna kommer att vara ett riksdagsparti efter 11 september 2022. Det där tankeexperimentet ägnar sig Sabuni gärna åt.

Hon påstår då att det egna partiet är nyckeln till ett maktskifte och kommer att bli en liberal röst i ett hav av konservativ ”åt den som har ska vara givet”-politik och vulgära högerpopulistiska utbrott.

Alltså lite: Om du röstar på Liberalerna så får du färgglatt strössel på hundmaten. Frågan är nog varför vi inte hellre skulle vilja äta glass?

Uppdatering 16.20

Samma dag som denna text publicerades kom beskedet att Nyamko Sabuni nu beslutat sig för att avgå som partiledare. Det borde hon ha gjort för länge sedan. Tyvärr kommer avhoppet knappast att leda till någon större förändring.
Johan Pehrson som tar över rodret är på många sätt arkitekten bakom de antiliberala galenskaper som lett till väljarflykt. Eller annorlunda uttryckt: Buktalaren är kvar på scenen även om dockan har ställts åt sidan.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.