De hånar rättssäkerheten och demokratin

Av Simon Vinokur 2022-04-21

Det finns de som på allvar skrattar när man nämner rättssäkerheten i svenska domstolar. Visst har vi vissa problem i det svenska rättsväsendet, det är till exempel betydligt fler rasifierade som döms av de som misstänks för brott, än etniska svenskar. Misogynin och den strukturella rasismen har naturligtvis grävt sig in i de svenska domstolarna och hos polisväsendet, precis som i övriga samhället.

Men när det gäller friade rasifierade personer – eller dömda rasifierade personer som fått vad delar av allmänheten anser vara ett för lågt straff, då har vi i Sverige en kategori människor som lämnar stenarna de legat och lurat under.

De spritter fram, framförallt i sociala medier, och klagar på rättsväsendet för allt vad tygen håller. De skrattar åt kommentarer som förklarar värdet i att leva med ett rättsväsende där man i regel kan lita på att man inte döms för ett brott om inte åklagaren kan bevisa att man begått det.

Uppenbarligen kan de inte förstå att det gynnar dem med. För kan andra dömas för brott de inte begått så kan även de själva råka ut för det.

Lite i stil med ”skit i bevisningen, nu dömer vi alla som åtalats för grova brott bara för att det är hemska brott som begåtts och någon ska banne mig åka dit för det!”

Samtidigt i ett kommentarsfält under ett inlägg om en person som friades för ett brott han inte begått (eller som det mer korrekt formulerats: ett brott som åklagaren inte kunnat bevisa att han begått):

”Det är något grovt fel på systemet. Står du bredvid någon som skjuter är du fan lika skyldig”.

Plötsligt är man skyldig för vad någon i ens närhet har gjort – och varför inte starta ett olagligt medborgargarde?

”Vill man ha rättvisa idag så får man fixa det själv.”

”Eftersom svenskt rättssystem uppenbarligen inte fungerar som sig bör är väl snart den enda lösningen ett medborgargarde som löser problemen själva. Spelar ju tydligen ändå ingen roll då man kan göra vad som helst o ändå bli friad för det.”

Jag förstår inte slutsatsen. De är alltså missnöjda med att för många ”brottslingar” går fria, så de överväger att bli brottslingar själva. Det är lika dumt som att rösta på Sverigedemokraterna för att man tycker att arbetare har för dåliga arbetsförhållanden!

Och varför inte passa på att agitera för lagar som dömer folk som inte ens varit i närheten av att begå ett brott? Föräldrar och folk som umgås med andra människor i grupp borde ha alldeles egna straff – dessutom utan att ens åtalas.

”10 dubbla straffen för personer i aktiva gäng. får man bort 400-500 personer från samhället skulle mycket vara gjort.”

”Lås in föräldrarna, ta hand om FÖRÖVAREN. Lär individen FÔLKVETT 😤”

”Antar att ”Utom rimlig tvivel” var inblandat igen. Detta beviskrav ställer till det hela tiden. Ja det kan ju ha varit ett ufo som sköt…Vi vet ju inte…😣”

”Idiot Sverige,byt ut domarna som friar hela”

Återkommande i kommentarsfält om grova brott är just önskan om att fullkomligt strunta i om de åtalade faktiskt begick brotten eller ej. Det är som om behovet av att straffa någon är större än kravet att det är rätt person som döms. Tycker mig känna igen resonemangen från gamla Vilda Västern-filmer.

Med det sagt får vi inte glömma de välartikulerade argumenten från den radikaliserade skara som tenderar dyka upp oavsett om det handlar om brottslighet, vaccin, invandrare, minoriteter eller rasistiska partier överlag.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Simon Vinokur är judisk debattör med fokus på människorättsliga frågor. Engagemanget mot rasism och för integration väcktes i tidig ålder av mamman som arbetade med flyktingar och av pappan som kämpat för mänskliga rättigheter i Litauen i hela sitt liv. Sedan 2015 har Simon arbetat ideellt med två integrationsprojekt som han startat, Integrationssegling och Mirumirupliff.
Simon är en av Magasinet Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.