Debatt
Jimmie Åkesson. Foto Fredrik Sandberg/TT

Nästan 18 procent sympatiserar med ett antisemitiskt, hatiskt parti med rötter i nazismen

Av Simon Vinokur 2022-05-06

Det finns tydligen många anledningar till att rösta på SD. I riksdagsvalet 2018 lade över 1,1 miljoner svenskar sina röster på SD. Det är ungefär trehundratusen fler än 2014 och en miljon fler än 2006. Under Sverigedemokraternas år som skinnskallar på gator och torg under 90-talet var stödet för dem minimalt. Inte ens fjorton tusen svenskar röstade på dem 1994.

Såklart. Vem vill rösta på en organisation som nyligen skapats av verksamma nazister och vit makt-personer? Ingen människa med hedern i behåll skulle rösta på heilande stålhättor som satte sina spår hos invandrare, judar, andra rasifierade och oliktänkande. Inte bara mentala spår.

Jag vet faktiskt inte vad som hände, men successivt lyckades Sverigedemokraterna tvätta sin smutsiga byk och hyfsat normala svenskar började rösta på dem. Folk som inte mindes vilka Sverigedemokraterna var några år tidigare – och inte riktigt visste att de var likadana även efter 2006, bara med andra kläder.

SD hade bestämt sig för att förbjuda nazistuniformer på sina möten och gjorde sitt bästa för att uppfostra sina politiker till att inte säga exakt vad partiet faktiskt tyckte.

Råkade Sverigedemokraternas förtroendevalda säga vad de menade så sparkades de från sina tjänster – så länge politikerna i fråga inte var viktiga för partiet.

I så fall fick det bero och politiker som Björn Söder, Richard Jomshof och Jimmie Åkesson fick sitta kvar – trots uttryckligt antisemitiska, samehatande och islamofobiska uttalanden.

Det finns tydligen många anledningar att rösta på Sverigedemokraterna, men ingen av dem gynnar deras väljare – eller oss andra.

Det är lätt att ta till sig en politik som bygger på att hitta syndabockar och på ett hat mot ”de andra”. Särskilt om man saknar en trygg, grundläggande empatisk och respektfull uppväxt.

Det spelar ingen roll om det handlar om arbetsrätt, kriminalitet, pressfrihet, kvinnors rätt till självbestämmande eller utrikespolitik: alla SD:s lösningar på dessa frågor och eventuella problem är att ge sig på minoriteter, invandrare och oliktänkande.

Cancer? Flyktingarnas fel. Arbetsbrist? Bostadsbrist? Våldtäkt? Bidragsfusk? Invandrarnas fel.

För egen del hade det varit fullkomligt omöjligt för mig att rösta på dem då, med tanke på att deras sympatisörer var de som lärde upp mig när det gällde mitt behov av att dölja min judiska identitet.

Varje gång jag såg dem eller befann mig i ”deras” områden stoppade jag in min davidsstjärna jag hade runt halsen innanför tröjan. Jag ville inte få spö av en sverigedemokrat. Eller någon från Bevara Sverige Svenskt.

Vem av nazisterna som var sverigedemokrat och vem som var BSS var det knappast någon som brydde sig om. Varken av dem eller av oss. Deras mål var mer eller mindre detsamma – det som på sikt kom att skilja dem åt var hur de skulle tillskansa sig makten.

För egen del är det fullkomligt omöjligt för mig att rösta på Sverigedemokraterna även i år. Jag bryr mig för mycket om människor som i deras ögon är mindre värda eller som inte är lojala mot dem. Jag ser inte att det är mer värt att vara etniskt, icke troende svensk än att vara muslim, jude, svart eller homosexuell.

Jag ser inte att det finns något moraliskt legitimt skäl att bygga ett samhälle på allas olika värde.

Kalla mig naiv om du vill, men ärligt talat borde du som sympatiserar med SD dragit öronen åt dig så snart du upptäckte att lösningen på alla samhällsproblemen var att skylla på valfri invandrar- eller minoritetsgrupp.

För egentligen tror väl inte ens du att det finns en så simpel lösning på problemen i samhället?

Som tillhörande en svensk minoritet oroas jag av hur snabbt Sverigedemokraterna har vuxit. Drygt 1,1 miljoner svenskar röstade alltså på dem 2018 – det är över en miljon människor som ser mig, mitt folk och mina vänner som ett problem som ska hanteras och reduceras, endast baserat på våra namn, vår hudfärg, religion, ideologiska eller etniska tillhörigheter.

Nästan 18 procent av alla röstberättigade svenskar sympatiserar med ett antisemitiskt, hatiskt parti med rötter i nazismen. Ett parti vars sympatisörer spöade folk med järnrör runt om i landet. Både då och nu.

Ett parti som vill se ett land där det inte kommer vara säkert för mig att leva mitt liv som jude, eller att skaffa familj och uppfostra mina barn till att se alla människor som lika mycket värda.

Redan nu gör Sverigedemokraterna allt för att censurera regnbågsflaggan, förbjuda fattiga romer att be om pengar, agitera för att varken mitt eller det samiska folket är svenskar, motarbeta arbetares rättigheter, smutskasta muslimer och mycket mer.

Föreställ dig vad de kommer åstadkomma om du ger dem makten över hela landet.

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Simon Vinokur är judisk debattör med fokus på människorättsliga frågor. Engagemanget mot rasism och för integration väcktes i tidig ålder av mamman som arbetade med flyktingar och av pappan som kämpat för mänskliga rättigheter i Litauen i hela sitt liv. Sedan 2015 har Simon arbetat ideellt med två integrationsprojekt som han startat, Integrationssegling och Mirumirupliff.
Simon är en av Magasinet Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.