Rasmus Paludan

Vilka högerextrema aktioner kan vi förvänta oss?

Av Dick Sundevall 2022-05-15

Den högerextrema fåntratten Rasmus Paludan fortsätter med sitt bokbrännande här och där i Sverige. I vissa polisdistrikt får han tillstånd, vilket resulterar i stora polisinsatser och avspärrningar av gator, parker och torg. Medan han i andra polisdistrikt inte får tillstånd. Hur kommer det sig?

Rasmus Paludan hävdar att han är advokat. Tillstår att jag inte i detalj är insatt i vad titeln ”advokat” står för i Danmark. Men han har två gånger dömts i Danmark för hets mot folkgrupp.

I Sverige hade han sannolikt blivit utesluten ur det svenska Advokatsamfundet redan första gången. Om inte, så hade han helt säkert blivit det efter den andra domen.

Naturligtvis skulle man från rikspolisnivå kunna göra ett utskick till alla regioner och distrikt med en lista över vilka lagparagrafer som kan användas för att inte ge honom tillstånd till sina provokationer och sin bokbränning.

På den nivån är det väldigt gott om jurister. Även om de allt som oftast inte utgör de skarpaste knivarna i lådan så bör de kunna åstadkomma något i den här stilen.

Tillstånd kan inte lämnas:

Om det i enlighet med ordningsstadgan kan tänkas resultera i upplopp.

Om risken för lagbrott är stor i form av ”hets mot folkgrupp” så ska man titta på hur man i så fall ska förebygga det.

När det nu börjar bli väldigt torrt i markerna och det är en tidsfråga innan det blir eldningsförbud, så bör man med hänvisning till det kunna neka honom tillstånd.

För att polisdistriktet kan inte avsätta så mycket manskap som behövs på grund av att de har viktigare saker att ägna sig åt än en knäppskalle som bränner böcker. (Är övertygad om att de flesta poliser som arbetar ute på fältet håller med mig om det.)

Sannolikt finns det även fler lagparagrafer att ta till – om viljan finns…

Böcker bränns ibland. Vilket kan vara befogat. De kan vara utslitna eller förlagen har insett att de inte kan sälja mer av den stora upplaga de har kvar.

Men – det innebär inte att man anordnar offentliga bokbål, av nazistisk modell, av böcker man anser vara farliga eller i någon mening fel.

Återigen bekräftats vad FBI gång på gång påtalat. Man har sedan 2011 varnat för att högerextremism är det största inhemska hotet i USA.

Den här gången genom att en högerextremist skjutit människor i en mataffär i Buffalo, där det i huvudsak är svarta som handlar.

Tio personer blev dödade och ytterligare tre personer svårt skadade. Skytten var klädd i militärkläder. Polisen rubricerar händelsen som ”hatbrott och våldsam extremism med rasistiskt motiv”.

Det är inte enbart hatbrott mot svarta som ökat i USA, utan även hatbrotten mot latinamerikaner, asiater, judar, muslimer och hbtq-personer.

Mycket tyder enligt forskare på att den misstänkte gärningsmannen var starkt influerad av vit makt-ideologi och den antisemitiska, rasistiska konspirationsteorin om ”det stora folkutbytet”.

Det finns alltför många exempel på det här i USA:

2017 dödades 23 latinamerikaner av en nationalistisk Donald Trump-anhängare i El Paso, Texas. Ytterligare 23 personer skadades svårt.

Samma år utförde en högerextrem man en attack mot en synagoga i Pittsburgh, där 11 judar dödades.

I juni 2015 dödade en högerextrem tonåring nio svarta församlingsmedlemmar i en kyrka i Charleston, South Carolina.

Det är inte så värst svårt att komma över illegala skjutvapen i Sverige. Frågan är vad den högerextrema bokbrännaren Rasmus Paludans framträdanden, som Polisen har gett tillstånd till, kan ge för impulser till förvirrade högerextremister med militanta idéer i vårt land?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.