Lennart Aspegren

En skamfläck i mänsklighetens historia

Av Lennart Aspegren 2024-06-09

Folkmordet 1994 i Rwanda – en skamfläck i mänsklighetens historia. Tidigt på morgonen den 7 april 1994 – ett par timmar efter det att ett franskt jaktplan med Rwandas och Burundis presidenter hade skjutits ner över Kigali – satte Rwandas armé i gång en masslakt främst av människor ur den traditionellt härskande minoritetsgruppen tutsi, nu kallade ”kackerlackor”.

Men också en del sådana personer ur majoritetsgruppen hutu som betraktades som medlöpare.

Massake...

Börja prenumerera för att läsa detta innehåll.

Starta din prenumeration här

Eller logga in på ditt konto nedan:

 

 


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor vid Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.