En pedofil som granne

Av Dick Sundevall 2013-01-15

Om det flyttar in en tidigare dömd pedofil i vårt bostadsområde, ska vi då få reda på det? Många hävdar det och i vissa delar av USA är det så. Som trebarnsfar vill jag spontant svara ja. Men är inte frågan fel ställd?

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

De ringde från SVT:s program Debatt och frågade om jag ville komma och diskutera frågan. Förklarade att mina åsikter nog var alltför nyanserade för att fungera i den typen av debatt – och att jag tyckte att frågan var fel ställd.

Förstå mig rätt, redaktionen för Debatt verkar vara vettig och till och från genom åren har jag åkt ner för att delta. Men ibland har jag inte haft tid och andra gånger tyckt att frågeställningen varit konstig. Vid ett tillfälle när jag var grinig och personen som ringde vara lite påstridig, svarade jag:

– Om min högsta önskan i livet var att bli avbruten efter 10-15 sekunder skulle jag gifta om mig med någon av mina före detta hustrur.

Det var onödigt grinigt mot någon som bara gör sitt jobb, så jag har bett om ursäkt. Därtill blir deltagarna inte lika snabbt avbrutna numera.

Får hållas inlåsta

Till saken: En pedofil läggning är en sexualdrift som riktar sig mot minderåriga som inte är könsmogna. Det är en mental störning. Många psykiatriker och forskare tycks anse att den inte går att bota. Men att pedofilen i bästa fall kan göras medveten om att han inte får utöva den formen av sexualitet.

När en pedofil ertappas och döms till fängelse så kommer han alltså ut efter några år med samma inriktning på sin sexualitet, då någon psykvård värd namnet inte existerar inom svensk kriminalvård.

Kanske har fängelsestraffet inneburit att han fått sig en tankeställare och försöker avhålla sig från sexuella övergrepp på barn – men det finns inga som helst garantier för det. Tvärtom så kan hans psykiska störning ha förvärrats. Mig veterligen känner inte den moderna medicinska vetenskapen till ett enda psykiskt sjukdomstillstånd som blir bättre av några år i fängelse. Men ett flertal som blir sämre.

Rättspsykvård

Alltså ska pedofiler inte dömas till fängelsestraff utan till rättspsykiatrisk vård. Där sitter man inlåst på obestämd, obegränsad tid och ska släppas ut först när man inte utgör en fara för sig själv eller andra.

Även om det finns stora brister i dagens rättspsykvård så har man där betydligt större möjligheter vad gäller såväl medicinering som psykologiska och psykiatriska resurser. Vägrar patienten ta de ordinerade medicinerna kan han läggas i spännbälte och få det tvångsinjicerat.

Det är möjligt att man måste hålla vissa av dessa patienter inlåsta i årtionden, eller till och med livet ut, i avvaktan på resultat av vården eller nya medicinska rön. Men då får det blir så.

Personer som utgör en direkt fara för små barn genom sin sexuella läggning måste helt enkelt vara omhändertagna och inlåsta, tills denna fara inte längre föreligger.

Så frågan om grannarna ska få reda på att det flyttat in en pedofil i bostadsområdet, som utgör en fara för våra barn – den ska alltså inte behöva ställas.

 

Missa inte seminariet om falska erkännanden på Stockholms universitet onsdag 16 januari 18.00-21.00. Mer information finns här: Seminarium om falska erkännanden
Bifogade filer:
Samlagskontrakt.pdf

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.