Intimt sexuellt agerande

Av Dick Sundevall 2013-02-04

Nu har det överlämnats till Lagrådet, det omdebatterade förslaget om skärpt sexualbrottslagstiftning. Det som läckt från utredningen har varit både underligt och bitvis skrämmande. 

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Hans dryga 200 blogginlägg på Para§raf, finns att läsa här.

När jag för en tid sedan skrev en krönika om ”mina olagliga samlag” fick vi Para§rafs mest omfattande debatt hitintills i kommentators-fältet.
Jag hade bland annat raljerat runt idéerna om samtycke, och att det skulle uttalas ett klart och tydligt ”ja” till att man ville ha samlag. Det fick man tydligen inte göra.

   Jag hävdade att kyssar och kelande som övergår i ömsesidigt intimt sexuellt agerande är tydligt nog. Och att det i sådan situation blir tramsigt och löjeväckande med att den ena parten ska fråga den andra om hen vill ha samlag, och den andra ska svara med ett klart och tydligt ”ja”.
Dock underströk jag också – att ett nej alltid är ett nej. Men tydligen blev min text ändå en ren krigsförklaring för vissa.

   Det visar sig att de flesta tunga remissinstanser instämmer med mina synpunkter, om än inte är lika raljerande. Därtill håller regeringen med mig, vilket gör mig lite fundersam. Är jag möjligen helt fel ute? Nej, det är nog regeringen som hittat rätt som omväxling.

   Nu är det här bara en av frågorna som tas upp i förslaget. Formuleringar har skärpts för att bli tydligare och skyddet för utsatta barn blir bättre med det här förslaget. När det avser utnyttjande av barn för sexuell posering, kommer preskriptionstiden att börja löpa först när barnet blivit 18 år.

   Alltså mycket som är vettigt. Men när Lagrådet har granskat lagförslaget ska det klubbas i riksdagen. Och där kommer det sannolikt bli ifrågasatt av vissa riksdagsmän med illa dold sexualfientlighet och andra som tävlar om vem som kan vara mest ”feministisk” den dagen. Så det här är nog bara början på slutet – om det inte är slutet på början.

Lagförslaget i sin helhet biläggs nedan.

 

Den tidigare krönikan i ämnet finns att läsa här: Mina olagliga samlag.
Bifogade filer:
Skarpt sexualbrott.pdf

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.