Säpo larmar om korrumperade poliser

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Säpo har kommit med en ny rapport om den nationella hotbilden. Där påvisas bland annat polisens korruption. Säpos exempel på det här är skrämmande. Därmed är det hög tid att avsätta rikspolischefen Bengt Svensson.

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

I likhet med andra aktörer som skriver eller pratar om grov organiserad brottslighet (GOB), så definierar inte Säpo vad man avser med begreppet. Men man konstaterar inledningsvis att GOB i Sverige varken kan eller vill vara samhällshotande.

Bra, därmed kanske olika aktörer kan sluta komma med tramsiga påståenden om den samhällshotande brottsligheten i Sverige.

Därefter går Säpo igenom olika punkter av hot mot journalister, politiker och tjänstemän. Inget nytt där. Det händer men är sällsynt och hoten resulterar ytterst sällan i något annat än snack.

Korrumperade poliser

Riktigt intressant blir rapporten först när man kommer till frågan om korruption. 114 fall har kommit till Säpos kännedom, varav 84 rör poliser eller civila polisanställda. De flesta fallen rör utlämnande av sekretessbelagd information från polisiära register.

Inte direkt förvånande med tanke på att man nu under hösten 2012 har konstaterat att poliser gör i snitt 15 olagliga slagningar i olika register – varje vecka!

Säpo konstaterar att det är såväl ordningspoliser som utredare som blivit misstänka för korruption i samband med sådana slagningar. De beskriver ett exempel så här under rubriken: Kriminella har en kontakt inom polisen.

Genom medlemskap i en idrottsförening har en medlem i en kriminell gruppering lärt känna en tjänsteman inom polismyndigheten. Polismannen, som har förstått att personen är medlem i ett MC-gäng, stoltserar ibland med att han har tillgång till sekretessbelagda uppgifter och som bevis lämnar han ut information om andra medlemmar i samma gruppering. I samband med att högt värderad information om den kriminella grupperingens hantering av narkotika och vapen inkommer till polisen planeras ett tillslag mot en klubblokal. Polismannen, som själv deltar i aktionen, varnar sin kriminella kontakt som i sin tur vidarebefordrar informationen. Detta leder till att klubblokalen töms och tillslaget misslyckas.

Återkommande

Det går nu inte en enda vecka utan att det kommer fram konkreta uppgifter som pekar i en och samma riktning: Svensk polis befinner sig i utförsbacke.

Är det inte olagliga slagningar i olika register, så är det Missing People som fixar vad polisen inte klarar av, eller ny statistik över allt färre uppklarade brott.

Svensk polis har en av världens längsta utbildningar. Polisen har aldrig haft så många anställda som idag. Dessa har större resurser än någonsin i form av bilar av olika slag, motorcyklar, helikoptrar, hundar, olika slags vapen, sambandscentraler och specialenheter. Ändå levererar de sämre och sämre resultat.

Motivation saknas

Och vad händer då när man till exempel konstaterar att allt färre villa- och lägenhetsinbrott klaras upp? Justitieministern gör ett utspel om att man borde skärpa straffen för dessa inbrott så att poliser blir mer motiverade att ta itu med den brottsligheten. Dels ska inte poliser behöva ha extra motivation för att utföra det arbete de har betalt för – och dels är det här en logisk kullerbytta från Beatrice Asks sida.

Om förklaringen till att få inbrott av det här slaget klaras upp skulle vara för milda straff, så skulle inte ett enda fall av fortkörning, snatteri och rattfylla klaras upp – för när det gäller den typen av brott är ju straffen ännu mildare.

Avsätt rikspolischefen

Hur kan justitieministern ha kommit fram till något så dumt? Enda rimliga förklaringen är att högsta polisledningen kommit med det här påståendet som en ursäkt:

– Ja siffrorna är inte bra men det beror på att våra polismän är så dåligt motiverade för att det blir så korta fängelsestraff.

Nej, det beror på att svensk polis har en usel ledning idag som inte klarar av sitt jobb. Som inte klarar av att motivera folket på golvet att göra sitt jobb. Och ju högre upp i polisledningen man kommer desto sämre tycks kompetensen vara.

Det är hög tid att avsätta rikspolischefen Bengt Svensson. Redan det skulle sannolikt innebära en högre grad av motivation hos poliser i allmänhet. Om man därtill kunde tillsätta en duglig person på den stolen så skulle det naturligtvis bli än bättre.

Jag träffar löpande, eller pratar i telefon med, väldigt många poliser på olika nivåer. Under mina dryga 30 år som rättsreporter har jag aldrig upplevt att de haft ett så lågt förtroende för sin högsta chef som de har nu. Det är dags för landets justitieminister att visa lite handlingskraft.

Nedan som separat bilagd fil, Säpos rapport i sin helhet.
Bifogade filer:
NHBGobnov2012.pdf

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.