Var det ett aprilskämt?

Av Dick Sundevall 2013-04-02

Fyra poliser med tårgassprej och skjutvapen ser sig tvungna att skjuta en man i magen för att han viftar med en kniv. Var det ett aprilskämt? Bröderna Grimms klassiska sagor har censurerats och avsexualiserats. Var det ett aprilskämt?

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

När jag läser olika tidningar den första april funderar jag som så många andra över vad som kan vara aprilskämt och vad som inte är det.

   En historia som publiceras den första april om fyra poliser som inte klarade av att ta hand om en förvirrad berusad man som viftade med en kniv, utan att skjuta honom i magen, skulle i de flesta länder utgöra ett rått aprilskämt. Men i Sverige händer sådant alltför ofta. Alltså var det inget aprilskämt.

   Att bröderna Grimms klassiska sagor har censurerats genom att avsexualiseras, låter ju onekligen som ett aprilskämt. Men då vi lever i sexualskräckens tid, så är det tyvärr inte alls något skämt.

   Ett par upptäcker en uteliggare som använder en låda för sand att sova i, på en tågperrong. De inser att mannen riskerar att frysa ihjäl och kontaktar polisen, som säger att de ska skicka ut en patrull. Några dagar senare hittades mannen död i sandlådan. I Aftonbladet kan man sedan läsa den första april:

– Vi har inte kunnat identifiera honom. Han ligger just nu på Alingsås bårhus, säger Åsa Andersson, inre befäl på polisen i Alingsås.

Skickade ni ingen patrull?

– Det finns inga noteringar om det här.

Uppringaren fick ju beskedet att ni skulle åka dit.

– Det finns inget papper på att vi har varit där. Det är inget jag har fått någon information om, kanske har personen som ringde kommit till ledningscentralen. Det är dumt med påskhelgen, det är lite stängt.

   Var det Aftonbladets råa aprilskämt? Man kan ju tro det när man läser, Det är dumt med påskhelgen, det är lite stängt. Men så var det inte alls. Det var en sann historia som skildrade Sverige och svensk polis år 2013.

   Världens rikaste parti i förhållande till antalet medlemmar är det svenska Centerpartiet. De har valt en medieanpassad ung modern politiskt trimmad kvinna till ordförande. Men trots alla ekonomiska resurser och denna nya ordförande så rasar de i opinionsmätningarna, rapporteras det den första april. Inte heller det är ett aprilskämt. Däremot är det många centerpartister som hade önskat att såväl förslaget till idéprogram, som det lite nyliberala som nu antogs av partiet, hade var ett aprilskämt.

   Västerbottens-Kuriren påstår första april att det finns planer på att dna-testa alla kommunens hundar, för att därmed kunna avslöja alla mattar och hussar som inte tagit reda på hundskiten på gator och torg. Det var däremot ett aprilskämt – men ett inte helt ofarligt sådant. För ingen blir väl förvånad om någon klåfingrig lokalpolitiker någonstans i Sverige, går igång på den idén. Personligen tror jag att det blir en vänsterpartist eller en folkpartist som blir först till kvarn.

   Slutligen så twittrar ett yttre polisbefäl på Södermalm i Stockholm om följande den första april:

Äntligen klart. I sommar provar vi att patrullera i luftballong. Lika bra överblick som helikopter, men billigare, miljövänligare. Spännande.

Det skulle föreställa ett aprilskämt, men är kanske inte en så helt dum idé. För mer ineffektivt än det nuvarande polisarbetet kan det väl knappast bli?

 

Bifogade filer:
JohanEriksson.MP3

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.