Pöbelhop i form av tv-program

Av Dick Sundevall 2013-05-02

– Du måste se senaste Kalla Fakta, sa vännerna.
– Varför det?
– Det var så konstigt.

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

En gång i tiden tittade jag alltid på Kalla Fakta. Det var när Kajsa Stål basade för programmet. Då ökade tittarsiffrorna och programmet fick ett antal priser och utmärkelser.

   Numer tittar jag bara sporadiskt på det. Men nu satte jag mig att titta på det där programmet i efterhand på TV4 Play. Och visst var det konstigt – milt uttryckt.

   Redaktionen tycker uppenbarligen att det är ett problem att inte fler åldringar kastas i fängelse. Under det underförstådda stridsropet, fler 80- och 90-åringar i fängelse, tjatade de sig igenom programmet med ett stort antal upprepningar.

   De redovisar ett fall med en kvinna som nu är 91 år och som gång på gång sluppit fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Så långt var det inget att bråka om. Naturligtvis skulle hon någon gång under de senaste 40 årens upprepade brottslighet ha hamnat i fängelse.

   Men man försökte också få det till ett samhällsproblem att pensionärer i största allmänhet som begår brott oftast slipper fängelsestraff, trots att brottsligheten bland dessa äldre ökar. Nu handlar det om närmare 5000 brott om året som dessa åldringar utför, enligt Kalla Fakta. Men redovisningen av denna siffra var intellektuellt ohederlig då det inte klargjordes hur många av dessa brott som hade kunnat leda till fängelsestraff. Om ökningen beror på några tusen fler som gått mot röd gubbe eller kört för fort, så är det naturligtvis inte speciellt intressant.

   Därtill utgör 5000 anmälda brott bara cirka 0,3 procent av de 1,4 miljoner årligen anmälda brotten i Sverige. Eller uttryckt på annat sätt: 99,7 procent av alla anmälda brott begås av personer som är under 65 år. Alltså knappast något större samhällsproblem.

   Samtliga politiska partier i Sverige anser att ungdomsbrottsligheten är ett betydligt större problem. Och att man tidigt måste försöka stoppa en ung människa som begår brott. Man förstår av programmet att redaktionen, eller i varje fall reportern Lasse Wierup, tycker att det är en konstigt prioritering.

   Det är det naturligtvis inte. Det är logiskt och klokt. Och det är därför inga andra medier gjort någon stor sak av att en och annan åldring inte kastas i fängelse, när en medelålders brottsling hade fått fängelsestraff för motsvarande brott.

   Programmet var inte bara konstigt, det var därtill i sina undertoner lite otäckt. Lite av en pöbelhop som skanderade:

– Kasta fler 80- och 90-åringar i fängelse!

   Att Lasse Wierups sämsta gren är förmågan till analys, vet var och en som följt honom. Men nog borde det finnas någon på Kalla Faktas redaktion som i det här fallet hade kunnat tänka en bit bortom sin egen nästipp.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

Bifogade filer:
JohanEriksson.MP3

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.