Två år för att ha dödat

Av Anders Carlgren 2013-05-06

Ove Hansen blev 74 år. Hans bror beskriver honom som en glad pensionär som levde för sina hästar, sin dotter och sitt barnbarn. I juli 2011 satt han med sin hund i en busskur i centrala Landskrona, då en bil rammade kuren. 

Mattias Edvardsson kom 2012 ut med boken, Dit drömmar färdas för att dö, som har framhållits som en av årets viktigaste böcker.

Han jobbar till vardags som lärare i svenska och psykologi på gymnasiet.

– Jag har alltid varit intresserad av att utforska vad som driver oss människor, inte minst vad som gör att en del personer passerar gränser och gör sig skyldiga till grova brott, säger Mattias.

I sitt författarskap vill han utmana läsarnas invanda tankemönster, tvinga in dem i en moralisk brottningsmatch och ta strid med den alltför ofta inlärda förmågan att döma snabbt och obarmhärtigt.

– Världen är sällan svart eller vit om man bara skrapar lite på ytan, säger Mattias Edvardsson, som nu är en av Para§rafs krönikörer. 

Fyra unga män flydde från bilen. Ingen av dem hade körkort. Föraren var narkotikapåverkad och hade enligt tingsrätten gjort ”en vanvettig” omkörning.

   Några dagar efter Oves död blev lilla Mercedez ihjälkörd i småländska Rydaholm. Mercedez hann aldrig uppleva sin tvåårsdag. Det såg en trettioåttaårig rattfyllerist till. Han hade 2,5 promille i blodet, var dessutom påverkad av narkotika, saknade körkort och hade stulit bilen.

   I fredags föll domen mot Landskronaföraren. Ett år och tre månader i fängelse för bl.a. grovt vållande till annans död. Åklagaren hade yrkat på två och ett halvt, men 20-åringen fick straffrabatt till följd av sin unga ålder.

   38-åringen som tog Mercedez liv dömdes först i tingsrätten till två år och fyra månader. Domen överklagades i alla instanser. I mars 2012 togs fallet upp i HD, som skärpte påföljden till tre års fängelse. Efteråt var Mercedez mamma Alexandra nedslagen. Även om hon aldrig får återse sin älskade dotter, hade hon hoppats på maxstraff.

   I så väl Oves som Mercedez fall rör det sig om gärningsmän som gjort sig skyldiga till tidigare brottslighet och som döms inte enbart för grovt vållande utan även för grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott. Enligt lagen ska dessa omständigheter leda till högre straff.

   Varje år dödas runt femton personer av rattfyllerister. I juli 2010 gjorde regeringen ett försök att skärpa straffen för grövre våldsbrott, bl. a. genom att höja minimistraffet för grovt vållande från 6 månader till 1 år. Justitieminister Beatrice Ask är dock inte alls nöjd med domstolarnas tillämpning av lagen och en ny utredning ska tillsättas.

   Enligt lagen ska den som gör sig skyldig till grovt vållande till annans död dömas till fängelse i lägst ett år och högst sex år. Trots detta döms rattonyktra förare som kör ihjäl en oskyldig människa i genomsnitt till fängelse i ett år och två månader. Allt enligt en stor studie vid Statens väg- och transportforskningsinstitut i november 2011. Ännu mer förvånande är att domstolarna i genomsnitt dömer nyktra förare till längre fängelsestraff. Inte ens om man, likt en ungersk lastbilschaufför 2004, raderar ut en hel småbarnsfamilj om fem personer, döms man till maxstraff. 4 års fängelse fick han.

   Någonting behöver göras. Regeringens insats på området räcker inte. Domstolarna vidhåller praxis att döma väldigt lågt på straffskalan och HD menar att en höggradigt berusad förare inte automatiskt kan anses helt likgiltig inför konsekvenserna av att framföra ett fordon.

   Jag menar att straffvärdet för dessa brott bör ligga nära det för dråp. Varje människa som sätter sig bakom en ratt under berusning visar total likgiltighet inför sina medmänniskors liv och utgör ett dödshot. Jag är inte alls övertygad om att hårdare straff får någon större preventiv effekt. För detta krävs andra åtgärder. Men fängelsestraff har andra syften än de preventiva. Det är ett rent hån mot Mercedez mamma att flickans baneman inte får sitta längre än två år (två tredjedelar av de utdömda tre åren). Och det är inget annat än en kränkning av Ove Hansens familj att de inom ett år åter kan springa på den som dödade Ove på Landskronas gator.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.