Nu är jag övertygad om att kokainet var placerat

Av Dick Sundevall 2013-11-04

När jag första gången hörde en av advokaterna i den stora kokainrättegången antyda att nio kilo kokain kunde ha placerats i ensamseglaren Mauritz Anderssons båt Gloria i Göteborg, för att därmed få målet till Sverige, var jag skeptisk. Skulle svensk polis och svenska åklagare vara inblandade i den här typen av placering av "bevis"? Det var en tanke som var svår att ta in. Men vi har grävt vidare.

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

I vintras skrev vi om advokaternas misstankar om de här nio kilona kokain i artikeln Placerat kokain. Deras misstankar grundades på att om inte dessa nio kilo hade hittats på båten Gloria i Göteborg, så hade Mauritz Andersson dömts i Frankrike för de 1,2 ton kokain som han togs med på bar gärning. Ingen annan hade åtalats och än mindre dömts.

– Men genom det här beslaget hamnade hela målet i Sverige med allt som därav följde, sa Jonas Falks försvarare Tobias Enochson.

   Kokainet påstås ha legat i en av Mauritz Anderssons båtar i en fritidsbåtshamn i Göteborg från någon gång under år 2008 till juni 2010. Båten är en 50 fots segelbåt med namnet Gloria. Den 15 juni 2010 klockan 21.30, ska två poliser ha hittat de nio kilona kokain ombord på Gloria. Dessa nio kilo ska Mauritz Andersson ha smugglat till Sverige 2008, enligt åklagarna.

   När vi grävde i det här hittade vi ett antal faktorer som bekräftade advokaternas misstankar:

  • Mauritz Anderson hade under den här perioden ont om pengar och lånade bevisligen stora som små summor, från vänner och bekanta. Varför skulle han göra det om han hade kokain gömt i båten, som på gatan var värt cirka 40 miljoner kronor? Och som han snabbt hade kunnat sälja till en eller flera mellanhänder för 20-25 miljoner.
  • Under de här åren hade båten varit till uthyrning och försäljning. Mauritz Andersson hade själv ordnat med visningar och även anlitat andra för att göra det.
  • Två svenska undercoverpoliser hyrde i perioder båten under 2009 och 2010, och har då bott i den.
  • Det hade dessutom, den 13 januari 2009, varit ett av polisen dokumenterat inbrott i båten. Inbrottstjuvarna hade då slitit ut olika föremål ur skåp och lådor.
  • Kokainet var inte gömt nere i skrovet, utan låg öppet under Mauritz Anderssons sovplats. Det var bara att lyfta på en lucka under kojen i förpiken så ska kokainet ha legat där i ett synligt utrymme, enligt de poliser som hittade det.
  • Nio kilo kokain innebär att det är ett av de största enskilda kokainbeslagen någonsin i Sveriges. Men det var inga knarkhundar som nosade upp kokainet.
  • Inga tekniker undersökte båten när beslaget gjordes. De kom först dagen därpå, liksom en narkotikahund, men hittade då ingenting av värde enligt förundersökningsprotokollet.
  • Och det finns inte ett enda foto av kokainet när det fortfarande fanns i båten. Inte ens från en mobilkamera.
  • Mauritz Andersson tycks vara mer upprörd över dessa nio kilo än över de 1,2 ton han ertappades med i en annan båt. I förhören i Frankrike reagerar undersökningsdomaren över det och påpekar att det blir ju ingen skillnad vad gäller påföljd eftersom Andersson är gripen med 1,2 ton.

   Vi har grävt vidare och försökt få fram vad de där nio kilona kokain har tagit vägen efter beslaget. Har de förstörts efter sex månader som är praxis? Svar nej.

   Hur gick det egentligen till när en hundförare med narkotikahund från tullen skulle ha undersökt båten Gloria morgonen efter tillslaget? Hur kom det sig att hunden inte markerade på någonting?

   Finns det någon form av protokoll eller annan dokumentation från undersökningen med narkotikahunden? Svar nej.

   I morgon publicerar vi en artikel där vi i detalj redovisar vårt grävande och mejl mellan oss och rikskriminalen och tullen i Göteborg. Resultatet av det hela är att jag idag är helt övertygad om att de nio kilona kokain som påstås ha hittats i båten Gloria inte tillhörde Mauritz Andersson. Har de funnits i Gloria så har de placerats där – men frågan är om dessa nio kilo överhuvudtaget har funnits i båten.

 

De faktorer som övertygade mig läggs fram i de här två artiklarna:

19 faktorer som resulterar i rimligt tvivel.

Hemlig husrannsakan.

En tidigare artikel om det här beslaget finns att läsa här: Placerat kokain?

Andra artiklar om det stora kokainmålet finns här.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.