Svensk mästare i näthat

Av Carlos Paulsson 2013-12-06

Rättshaveristen Ratko "Corruptio" Zindovic, från Landskrona har sprängt barriärer vad gäller förtal, ärekränkningar, lögner och påhittade historier på nätet. Ska man lyfta på hatten? Han torde nämligen vara ensam i Europa om att syssla med konstant brottslighet och ändå klara sig undan rättvisan. 

Carlos Paulsson är polis i Helsingborg.

Han presenterar sig så här: Adopterad från Colombia vid ett års ålder. Uppväxt i olika delar av Sverige. Bloggar, twittrar och föreläser.

Calle är en dedikerad ungdomspolis som tillsammans med en kollega startade upp Områdes & ungdomsgruppen i Helsingborg, vilket är en ungdomsgrupp som jobbar förebyggande i utsatta områden och med ungdomar på individnivå.

– Det var hard work från dag ett. Men om man ser till hur gruppen utvecklats till vad den är idag så blir man stolt och tacksam, säger han.

Carlos extraknäcker som skådis och kan bland annat ses som knarklangare i några av Johan Falk-filmerna.

En av hans tidigare krönikor lästes av 123 000 personer.

Imponerande, eller inte. Beror nog på vilken sida man står på. Det är en skam för vårt land att haveristbloggare får hålla på som de gör.

   Det finns en gemensam nämnare mellan alla dessa haveristbloggare. Någon slags självupplevd oförrätt känner dessa individer ifråga. Hat mot samhället och rättsväsendet i synnerhet. Vem har inte känt det i livet? Orättvisa? Utan att för den delen ägna hela sin vakna tid till att sitta vid datorn och spy ut bloggar av okvädingsord och knasiga bildkollage.

   För spy ut bloggar, det är just vad Ratko Zindovic håller på med. Hans huvudblogg heter Corruptio. Han håller i gång cirka hundra bloggar. Ändrar bloggnamnen och flyttar mellan olika sidor på nätet. Påstår sig vara grävande journalist, vilket är ett hån mot alla som gått journalisthögskolan. Till en början ser bloggarna relativt ordentliga ut. Men ju mer man scrollar ner desto mer inser man att någonting inte står rätt till.

   Går man igenom allt innehåll så inser man rätt snart vad det handlar om. Det slutar i att alla är pedofiler och mördare, och att hela samhället är en konspiration mot antingen Ratko Zindovic eller resten Sveriges invånare. Man får ju vara glad för att sanningshalten är så låg som den är. Hade dessa haverister varit sanningsvittnen så hade vi alla legat risigt till. Typ Östtyskland-style.

   I en salig röra bombarderas massvis av människor av i Ratkos bloggar. Historier som inte finns, förändrad och förvrängd fakta. Lägger in egna antaganden och påståenden i en redan publicerad text. I och för sig uppvisar många av dem talang för klipp och klistra. Lite pratbubblor med allsköns olika svordomar och könsord. Allt för att krydda och i försök att uppbringa någon slags böjelse som jag antar Ratko menar är humor.

   Ni kan inte heller räkna med, förutom lögner och påhitt, att informationen ni läser är aktuell. Gamla poster är kvar, som är inaktuella och felaktiga. Som i mitt eget fall. Ratko skriver att jag är misstäkt för grova brott. Vilket jag inte är. Men jag har ofrivilligt medverkat till att höja besökarantalet på hans spökbloggar, så grattis till dig Ratko Zindovic. Har aldrig träffat dig men trevligt att jag kunnat bidra till din synnerligen avvikande njutning av att höja dig själv genom att hänga ut andra. Nobelt verkligen.

   Att på ett legitimt och seriöst sätt granskas är helt ok. Det köper jag alla dagar i veckan. Statliga myndigheter och anställda vet och måste acceptera det till en viss gräns. Jag är till viss del offentlig, befinner mig på olika sociala medier, gör andra saker utanför mitt arbete.

   Tyvärr skrämmer haveristerna många. Folk vill glömma och hoppas att skriverierna försvinner. Det har blivit någon slags slentriantrend att hänga ut folks bostadsadresser på löpande band. Ratko Zindovic är kung på detta, han vet att det är obehagligt för folk. Med det var också hans stora misstag. Det som fått mig att reagera. Han hängde ut min familj, som de vore trash.

   De friade killarna från Tensta är ett klockrent exempel. Deras och familjens personuppgifter låg ute på nätet innan de ens häktats. I stort sett omgående efter att de gripits. Jag förstår inte grejen med det. När förhandlingar är igång är personuppgifter på misstänkta offentliga och då är läget som det är. Men innan människor hörts, eller ens anhållits. Ofta kan gripanden drabba personer som inledningsvis misstänks men som släpps relativt omgående, istället kanske polarna blir kvar, då aktuell person inte har med saken att göra. Vem ger folk rätten att hänga ut denna kille? För evigt kopplad till ett brott han inte varit i närheten av. Ofta personer som heller inte har möjlighet att försvara sig.

   Det komiska med Ratko Zindovic är att han alltså tycker det är okej att hänga ut uppgifter om andra, bilder på familjen och deras barn etc. Men själv vill han varken vara med på bild eller skriva under med sitt namn. Han är inte man nog att stå upp för sina bloggar. Jag undrar om Ratko Zindovic själv hade tyckt det varit så ball om hans egna barn hängdes ut på nätet med namn och bild. Hånades, förlöjligades. Han kanske inte bryr sig men ingen normal förälder, oavsett ställning i samhället tycker sådant är speciellt roande. Igen normal förälder gör så mot andra barn.  Familj är familj. Där går gränsen.

   Ratko Zindovic gör små ändringar i text som gör stor skillnad i verkligheten. En misstänkt är ofta redan åtalad. Vilket är en stor skillnad. Det vet han så klart. Alla människor kan bli misstänkta, att bli åtalad är en helt annan grej. Den skillnaden görs i övrigt inte då Ratko Zindovic skriver till olika myndigheter för att begära ut diverse handlingar som han anser sig ha rätt till. Då för Ratko sig väldigt fint fram med rätta benämningar och hänvisar till lagar och paragrafer. Korrekt, stilrent, kritiskt i majestätisk framtoning, talar han om för tjänstemän hur de ska sköta sitt arbete. När han inte får som han vill, alltså inte får ut förhör, och uppgifter som han inte har med att göra så är personen i fråga som vägrat honom materialet…. Just det. Pedofil.

   Förtalslagen är föråldrad. Den bygger idag på vad någon sagt på torget. Inte alls anpassade för dagens medieflöde eller nätets djungel. Lagförslag är nu på remiss och väntas träda i kraft nästa år. Ändringen handlar egentligen om en finjustering. Att ta bort ”särskilda skäl” i brottet förtal och göra det till allmänt åtal. Det blir en helt annan biff för åklagaren. Och inte lika lätt att utan konsekvenser att ägna sig åt förtal och kränkningar på nätet. Något som har ökat drastiskt.

   Det är en enkel handling idag. En dator och en internetuppkoppling. All set! En status på facebook, eller en blogg. Man skriver något om någon, namnger en person där texten är menad att ställa personen inför dålig dager eller framhäva någon som brottslig, alternativt framställa någons leverne såsom föraktfullt. Andras missaktning! Fula trix som bara den. Det är som att skita i spelreglerna, inte följa det normala. Visst kan man vara lack på folk, visst kan man rikta kritik mot andra. Skriva en arg text, förklara en händelse eller åsikt på ett skarpt vis, men det här…

   Det är enkelt idag att via människors id att ta sms-lån i deras namn, göra uttag på deras konton etc. Allt via nätet. Falska facebook- och instagramkonton där någon hängs ut. Vi minns ju Göteborg. Ratko Zindovic säger att han avslöjar och hänger ut de tjänstemän som han anser sig vara kriminella. Visst har poliser genom åren dömts för brott. Dömts till fängelse, fått kicken. Göran Lindberg-fallet, en snubbe som rånade en bank, en polisstudent som mördade sitt ex. Det är några få riktigt speciella fall jag minns.

   Enligt Ratko Zindovic är vi alla kriminella, hela tiden. Men det sorgliga i denna historia är att Ratko själv ständigt och jämt begår kriminella handlingar via sina bloggar. Ratko har svenskt rekord i att inte leva som man lär, tjugo gånger om.

   Sverige är alldeles för passivt lagmässigt i denna fråga just nu. Vi ser på medan folk kan bete sig hur som helst på nätet. Polismyndigheten står tydligen handfallen. Eftersom ingenting händer. Självklart har det skett mer eller mindre lyckade insatser genom åren där rättsväsendet stått som ansvariga. Man kan kritisera polis och åklagare för många saker och det görs hela tiden. Kritisk granskning leder ofta till förbättringar. Självklart kan saker och ting också gå snett för människor rent personligen. Om en polis är misstänkt för brott och om det framför allt senare skulle gå till domstol så finns det självklart ett allmänintresse i det. Som polis får man ta det. Men kränkningar, förtal, lögner och idiotiska utspel, och familjens identiteter på nätet ska ingen medborgare i Sverige behöva utsättas för.

   Tyvärr finns det alltför många som inte kan tolka text kritiskt. Som inte kan lista ut att bloggarens topplock exploderat både en och tre gånger. Som köper allt de läser utan att fundera vidare. Det är just dessa människor inklusive fancluben som rättshaverister och de som ägnar sig åt brottsliga uttalande på nätet når på allvar. Det är ett problem. Och det är dessa människor som gör att skiten växer. Som för det vidare och i slutändan förvandlar det hela till vargen och rödluvan nivå. Dessa finns och jag har förvånats över hur många de faktiskt är.

Är herr Zindovic en skapelse ur ett samhälle som inte mår bra? Där folkhemmet sedan länge gått och gömt sig. Där mer och mer hat tagit sin boning med allt fler individer som skyller allt på alla andra utan att skotta sin egen uppfart först?

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.