Finns det ett rasistiskt nätverk inom polisen?

Av Dick Sundevall 2013-09-23

Om en enskild polisman har tid att sitta och göra ett register över romer, däribland många barn, som DN nu avslöjat så ska hen naturligtvis avskedas. Men hur skulle en ensam polis kunnat hålla reda på romer i såväl Skåne som i andra delar av landet, så att det till slut blev ett register på över fyra tusen personer? 

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Svaret är rimligen att hen har haft hjälp av andra poliser. Alltså ett nätverk av poliser som anser att det är en viktig polisiär verksamhet att upprätta ett rasistiskt register över romer. Och då även över romska barn. Barn som poliser anser att de måste registrera och hålla reda på. Rimligen inte för att de är misstänka för att ha begått något brott – för det är ju sällan två-åringar och inte heller femåringar. Utan för att de är romer.

   Efter vad som framkommit så fanns inte detta register i någon privat dator, utan i polisens datasystem. Rimligen tillgängligt för alla poliser, däribland befäl och polischefer. Det har naturligtvis tagit tid, flera år, att bygga upp ett register på fyra tusen personer. Men ingen inom polisen tycks ha reagerat.

   Hur har det gått till? Är det någon som tagit initiativet och känner andra poliser här och där i landet som delar hens rasistiska åsikter? Eller har hen bara gjort ett allmänt utskick inom polisen om att hen håller på och registrerar romer och därmed fått in uppgifter om romer på olika platser i landet?

Finns det alltså ett rasistiskt nätverk inom polisen med medlemmar över stora delar av landet? Eller behövs det inget speciellt nätverk inom polisen för att få fram uppgifter för ett sånt här register?

   Den som tror att polisens internutredning nu kommer att utreda och få fram vilka som medverkat i uppbyggnanden av det här registret, kan räcka upp en hand nu. Och de som tror att någon länspolismästare eller rikspolischefen blir avskedad (formellt omplacerad) i och med det här, kan räcka upp handen nu.

   Vi vet att den ena skandalen efter den andra inom polisen får passera. Och därmed landar skiten på justitieministern, som kan agera för en helt fristående internutredning. Beatrice Ask kan även sätta ner foten och avskeda rikspolischefen. Det vore i så fall på tiden. Om hon inte gör det, är det rimligen ett uttryck för att hon tycker att sånt här kan passera. Att det inte är någon stor sak med ett och annat rasistiskt register inom den svenska poliskåren.

 

I övrigt ser jag…

att polisen i Skåne har prickats av både JO och JK för att det tog tre månader innan de hämtade ett DNA-prov efter en våldtäkt. Därmed hade det blivit förstört och målet måste avskrivas. Kan det möjligen vara så att polisen i Skåne har fullt upp med att registrera romer och därmed inte har tid att ägna sig åt våldtagna kvinnor?

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.