Varför försvarar du tjuvar mamma?

Publicerad 2013-10-03

Frågan kommer plötsligt. Min son tittar undrande på mig och det är femhundra meter kvar till dagis. För ett ögonblick överväger jag att trampa gasen i botten och istället prata om dagens utflykt. Men enkla frågor förtjänar enkla, raka svar. Särskilt de som kommer från barn. 

Maria Adielsson presenterar sig kortfattat så här: 178 cm lång passionerad försvarsadvokat. Delägare på Advokatbyrån Kruse & Co Försvarsadvokaterna, i Helsingborg.      [nbspNu är hon också en av Para§rafs fasta krönikörer.

Jag funderar några sekunder över den mest fundamentala principen i mitt arbete. Jag svarar sedan: ”För att tjuvarna behöver hjälp med att förklara att de inte har stulit”. Min son tystnar för en kort stund men säger sedan: ”Men om tjuven HAR tagit sakerna då?” Jag tar sats och svarar: ”Då hjälper jag tjuven att förklara varför han gjorde det – han var kanske hungrig och utan pengar. ”

   Dagisbyggnaden närmar sig och min vetgirige son verkar nöjd med svaren. Men plötsligt skiner han upp och säger” Mamma, om tjuven bara gjorde det för att han är dum – vad säger du då?” För en kort stund undrar jag samma sak och beslutar hastigt att dagens samtal om mammas yrkesval får fortsätta vid ett annat tillfälle.

   Jag arbetar i huvudsak med att försvara människor och jag älskar mitt arbete.  Det finns inga tråkiga arbetsdagar eller omöjliga mål. Däremot finns det mängder av människor i behov av juridisk hjälp och mänskligt stöd i en situation där de riskerar ett straff för något de möjligen gjort eller kanske är oskyldiga till. Uppdraget ser naturligtvis olika ut beroende på klientens inställning.

   Valet att bli försvarsadvokat var enkelt, även om statistiken talar emot mig. Det finns inte särskilt många kvinnliga försvarsadvokater som enbart arbetar med brottmål. På förra årets tio-i topp lista över försvarsadvokater fanns det ingen. Jag tror inte att det beror på de nya häktenas regler där kvinnliga försvarsadvokaters bygel-BH anses utgör en risk i den obligatoriska säkerhetskontrollen.  Jag tror inte heller att det beror på att den gifte mannen inte vågar berätta för sin kvinnliga försvarsadvokat att anledningen till hans avsaknad av alibi beror på att han låg i armarna på en prostituerad vid tidpunkten för brottet. Jag har suttit i många celler och lyssnat på betydligt värre historier än så.

   Jag känner helt enkelt inte till förklaringen varför så få kvinnor är försvarsadvokater. För den misstänkte finns det egentligen bara två saker som är viktiga; att dennes försvarsadvokat är kompetent och engagerad. Om det är en man eller en kvinna torde kvitta. Alla, oavsett kön, som är intresserade av att göra ett bra försvararjobb kan besitta dessa egenskaper. Däremot tror jag att det kan vara en fördel för rättsystemet i stort att de olika positionerna – domare, åklagare och försvarsadvokat – representeras av både män och kvinnor liksom människor ur olika åldrar och av olika nationaliteter.

   För egen del uppstår aldrig tvivel kring om jag kan försvara alla typer av klienter eller alla typer av brottsmisstankar. Den grundläggande principen om att alla har rätt till en rättvis rättegång sitter i ryggmärgen. Mot den ensamme tilltalade står hela polismyndigheten ledd av en åklagare med alla sina resurser. Den tilltalade har bara en – sin försvarsadvokat. För att skapa balans i processen och för att rättssäkerheten ska fungera måste försvarsadvokaten göra sitt jobb. Ifrågasätta bevisningen, kontrollera att erkännandet är riktigt och undersöka möjligheterna till en mildare påföljd. Först när advokaten utfört detta arbete har den enskilde fått en rättvis rättegång och allmänheten en riktig dom.

   Två dagar efter min sons frågor på väg till dagis kommer han i bråk med grannpojken. Sonen kommer gråtande hem och medger att han slagit sin kamrat när de bråkat på studsmattan. Nu vill sonen att jag ska följa med och hjälpa honom att förklara att han blev arg för att grannpojken fällde honom och att han faktiskt inte slog så hårt som grannpojken påstår. Jag följer med och för min sons talan. Grannpojken förhörs liksom sonen. Olika argument om studsmattans besvärande konstruktion och pojkarnas agerande dryftas för att utröna vad som egentligen hänt. Så småningom kan min son säga förlåt för att han slagit sin kamrat, även om det inte bara var hans fel.

   Tillbaka i bostaden förklarar jag för min son att jag just agerat som hans försvarsadvokat. Han har gjort fel, men grannpojken hade börjat bråket. Sonen behövde hjälp med att förklara sitt agerande. Han behövde stöd. Han ville bli rättvist bedömd.

   Samma kväll ritade min son en teckning som han stoppade i min portfölj. När han somnat tog jag upp den och tittade.  Han hade ritat en sol, ett hus och en studsmatta. På den hade han med spretiga bokstäver skrivit ” Til tjyven”.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.