Ytterligare undangömda bevis i kokainmålet

Av Dick Sundevall 2013-10-24

Idag lämnade försvaret in en skrivelse till Svea hovrätt som påvisar ytterligare ett av vid det här laget många undangömda bevis i det stora kokainmålet. I ett protokoll pekas en helt annan person än Jonas Falk, tidigare Oredsson, ut som en "ligaledare" som ska ha investerat närmare åtta miljoner kronor i kokainsmugglingen. Och den personen är inte ens åtalad.

 

När åklagare väljer ut vad ur det stora spaningsmaterialet som ska läggas fram för rätten och tillställas försvaret i form av förundersökningen, ska allt för målet väsentligt finnas med. Även det som är till förmån för den eller de åtalade. Det är grundläggande för hela vårt rättegångssystem.

   Men i den här narkotikarättegången, som är den största i Sveriges historia, kommer det gång på gång fram att väsentlig bevisning har undanhållits såväl försvaret som domare och nämndemän. Bevisning som talar till de åtalades förmån. Som kan vara avgörande för om de ska fällas eller frias.

   Idag lämnade Jonas Falks försvarare in en skrivelse till hovrätten där man bifogat utdrag ur det här protokollet. Det handlar om ett protokoll som upprättats efter ett sammanträde mellan poliser i flera inbladade länder, och där en syrian pekas ut som ska ha investerat 900 000 Euro (7,8 miljoner kronor) i ensamseglaren Mauritz Anderssons kokainsmuggelresor över Atlanten.

   Advokaterna frågar sig naturligtvis varför det här inte har framkommit tidigare? Finns det alltså en tänkbar alternativ gärningsman? Har han förhörts? Finns han med i andra delar av utredningen som inte har lagts fram för rätten? Har han befunnit sig på platser som har bäring på målet? I så fall vid vilka tidpunkter etc.

   Gång på gång upprepas liknande händelser i den här rättegången. Hovrätten tvingar åklagarna att lämna ut handlingar till försvaret trots åklagarnas protester. Tids nog kommer vi här på Para§raf att publicera en sammanställning, som blir en lång lista, över alla underligheter och oegentligheter i den här rättegången. Vi har planerat att göra det flera gånger men varje gång har det dykt upp nya underliga företeelser som vi har fått granska för att se om även det ska komma med på listan. Men tids nog kommer vi att publicera en sådan sammanställning.

   Jag har tidigare skrivit att det här kan bli den narkotikarättegång där hovrätten sätter ner foten och markerar att man inte kan döma människor på hur tunna indicier som helst. Och att det kan bli ett reningsbad för hur svenska poliser och åklagare kan och får arbeta. Allt mer lutar åt att det blir just så. Men kommer hela den här cirkusen också sluta med att vissa åklagare blir åtalade för grova tjänstefel?

 

Inlagan som lämnades in till hovrätten idag bifogas i sin helhet nedan.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 

Bifogade filer:
Inlaga.pdf

   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.