Unga människors värsta fiende

Av Carlos Paulsson 2013-08-21

Cannabis/Hasch är det framtida samhällets och ungdomens värsta fiende just nu. Spridningen är så stor och bred att jag våndas av tanken hur det ska sluta. Nästan alla typer av brott i ungdomsmiljön kan härledas till olika sociala förhållanden, områden och förutsättningar. Ringa narkotikabrott, (bruk/innehav) är undantaget. 

Calle Paulsson är ungdomspolis i Helsingborg.

Han presenterar sig så här:
Adopterad från Colombia vid ett års ålder. Uppväxt i olika delar av Sverige. Bloggar, twittrar och föreläser. Var med och startade upp områdes & ungdomsgruppen i Helsingborg, vilket är en ungdomsgrupp som jobbar förebyggande i utsatta områden och med ungdomar på individnivå. Det sker i samarbete med socialtjänst, kommun, skola och fritid, och även med andra personer och organisationer som verkar i ungdomsvärlden i Helsingborg.

Calle extraknäcker som skådis och kan bland annat ses som knarklangare i några av Johan Falk-filmerna.

En av hans tidigare krönikor lästes av 117 000 personer.

Cannabis finns överallt. Från gräddhyllan med de feta bilarna på parkeringen till betongen med klottrade gångtunnlar. I den ansedda privata skolan i stan till det stökiga kommunala plugget i förorten.

   De som röker behöver inte vara den klassiska softa killen med baggiejeans och rastafaristuk. Eller kickersbruden med luvtröja och tights vid tunnelbanestationen. En cannabisrökare kan vara den ljusa killen med backslick, RayBan-glajjer, snygg kavaj och blå jeans. Eller den snyggaste tjejen på festen som är så galet trevlig. Att någon gång ha tagit ett bloss från en joint är no deal, hasch är en del av festen, tillsammans med öl, vin och sprit. Men till skillnad från alkoholen, återkommer den även i vardagen. Dyker en splif upp i en samling av ungdomar reagerar ingen längre. Ingen tittar snett, ingen undrar. Den tillhör och är lika självklar som ett paket cigg eller en platta bira från Tyskland.

– Mannen, varför bryr du dig? Låt oss röka på om vi känner för det.

   Diskussionen genom åren har varit många. Många återkommande påståenden har jag fått höra:

– Det är inte farligt.

– Jag kan inte bli beroende.

– Haschet är bra för hjärnan.

[-]   – Det är bättre än alkohol.

   Mina upplevda exempel är lika många. THC, det huvudsakliga ämnet i cannabis sätter sig i kroppens fettvävnader. Var har vi mest fett i kroppen? Många kids svarar fel. Rätt svar är – i huvudet.

   Det är få ungdomar som röker ensamma. Cannabis är en social grej. Destruktiv så klart. Det inte bara hejdar en ung hjärnas utveckling, utan skapar också en gruppering av unga som är negativa mot samhället. Som tagit ställning mot den vuxenvärld som anser det vara skadligt.

– Vi röker vårt hasch och det ska ni andra skita i.

   Trötthet, koncentrationssvårigheter, aggressioner. Skolpersonal ser ofta en tydlig skillnad på den elev som börjat röka hasch. En glad ung kille eller tjej som hälsat och varit nyfiken på polisen börjar ta avstånd efter att ha börjat röka på. Hälsar inte längre. Vänder oss ryggen. Blir snabbt irriterad vid tilltal. Ansluter sig till gänget som sagt tack och hej till myndigheter och skola.

   När det gäller kostnadsfrågan börjar det bli jobbigt på allvar: 1 gram cannabis kostar i runda slängar 100 kr på gatan. Delar med en polare kanske, mängden håller ett par dagar. Att hålla uppe ett bruk kostar på. Cash som ungdomar inte har. Ett cannabisberoende är därmed en entrébiljett till en brottslig bana. Sälja för att bruka. Stjäla, råna, göra inbrott för att kunna pröjsa.

   Alla löper naturligtvis inte linan ut. Vissa har en period av att röka på, för att sedan lägga av och komma på banan igen. Men år har gått förlorade. Droppat av skolan då man inte pallar, orkar, tappat lusten. Det sociala röknätverket drar ner dem i ett mörker av destruktiva tankar. Hamnar kanske i brottsregistret då man blivit känd av polis.

   Att ha narkotikabrott i registret är ett större problem än vad unga människor tror. Narkotikabrott kontra till exempel misshandel. Pest eller kolare? Ja förvisso, men narkotikabrott är alltid pest. En ung kille eller tjej kan ha ”oflyt”. Röker hasch en gång och åker fast. Gör aldrig om det, men ändå. Ringa narkotikabrott i ett CV är inte hippt. Samhället ser dig som en missbrukare och likaså gör arbetsgivaren som hellre väljer ungdom två, trots att ungdom ett är mer kvalificerad. Vem vill anställa en ”missbrukare”? Med andra ord, det blir tunga år att hämta hem för dem som bestämt sig för att hoppa av.

På ett föräldramöte informerade vi föräldrarna om vår oro. Flera päron tog inte till sig vår information. Men när vi gick igenom effekterna, symtom, beteenden, skrek plötsligt en av föräldrarna rakt ut:

– Men herregud det är ju min unge.

   Slutligen, två ord: ”Rizzlapapper” och ”cigaretter”. Jag har inte stött på en enda som inte rökt vanlig tobak, som har rökt cannabis. Finner du rizzlapapper på din unges rum eller i fickan på kläder du ska tvätta, så kan det jämföras med att hitta bilnycklar till en bil. Saker och ting hör ihop. Det är till mina cigaretter, är en vanlig förklaring. Men det är mycket få, om ens någon ung kille eller tjej, som rullar sina egna cigaretter 2013.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.