Reklam för en reklambroschyr i SVT-program

Av Dick Sundevall 2013-08-18

Ser en historiker, en forskare, sitta i morgonsoffan och bli intervjuad om sin bok om imperiet Wallenberg. Han heter Gunnar Wetterberg och intervjuas som om det handlade om en intressant faktabok och som om han var en vanlig författare. Men vad det handlar om är en ovanligt tjock reklambroschyr författad av en köpt forskare.

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

När jag ser den här forskaren intervjuas i SVT:s morgonsoffa tycker jag att han ger ett lite lealöst och lismande intryck, men det är det många som gör. Jag har då ingen aning om att den bok han intervjuas om är ett betalt beställningsjobb, och tänker att det kunde kanske vara intressant att läsa om en av landets mäktigaste industrifamiljer.

– Ska försöka hinna läsa den, tänkte jag.

   Det är Albert Bonniers förlag som gett ut boken. Men nu har Sveriges Radios Kulturnytt avslöjat att det är en Wallenbergsstiftelse som betalat forskaren för att skriva den. Inte nog med det, denna stiftelse äger rätten till manuset och forskaren var väl medveten om att stiftelsens ledning kunde stoppa utgivningen av boken om de inte var nöjda med manuset. Som forskaren och författaren Gunnar Wetterberg uttryckte det när Kulturnytts Hedvig Weibull konfronterade honom med det här:

– Konstruktionen var den att dom köpte manuset och förbehöll sig rätten att göra vad dom ville med det. Och manuset kunde ha hamnat i ett giftskåp någonstans.

   Att det var så här, och att författaren av boken rimligen inte hade fått boken utgiven om han var alltför kritiskt granskande, framgår inte i boken. Eller uttryckt på annat sätt, att Bonniers förlag inte har köpt bokmanuset till boken Wallenberg – ett familjeimperium av en fristående författare utan av en Wallenbergsstiftelse, får läsaren aldrig reda på.

   Vad kan man då dra för slutsatser av det här? Ett antal, som jag ser det, varav några är skrämmande:

  • När Bonnier ger ut en faktabok kan den vara skriven av en köpt författare. Och den hade aldrig kommit ut om inte författaren hade skrivit vad köparen ansåg vara lämpligt.
  • När journalister intervjuar författare av faktaböcker bör de ställa kritiskt granskande frågor om vad författaren haft tillgång till och hur arbetet med boken gått till. Och inte minst, om det funnits några speciella villkor för att de som intervjuats skulle låta sig intervjuas. Sådana frågor är inte helt ovanliga men de förekom inte den här gången i SVT:s morgonsoffa.
  • Naturligtvis kan det vara av visst intresse att läsa den här boken, för att se vad det är som en av landets mäktigaste finansfamiljer vill föra fram i denna tjocka reklambroschyr. Det vill säga, om man nu vill betala för en reklambroschyr.
  • En bok som tar fram vad Wallenbergarna absolut inte vill ska komma ut, alltså det som den här köpta författaren inte fick skriva om, skulle naturligtvis vara betydligt mer intressant att läsa.

   Wallenbergsimperiet har odiskutabelt en stor finansiell makt i Sverige. Bonnierimperiet likaså med sin dominerande ställning i medievärlden. När de här två giganterna samspelar och därtill döljer vad som pågår, behövs kritiskt granskande medier mer än någonsin. SVT, som är ännu en av de stora vad gäller makt och inflytande, lever ofta upp till sin granskande roll men gjorde det inte den här gången. Sveriges Radios Kulturnytt fick ta hand om granskandet. All heder åt den redaktionen.

 

Kulturnytts artikel om avslöjandet finns att läsa här.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.