Därför kommer Obama med kort varsel att besöka lilla Sverige

Av Dick Sundevall 2013-08-08

USA:s president Barack Obama ställde in sitt planerade statsbesök i Ryssland på grund av att ryssarna inte utlämnat visselblåsaren Edward Snowden till USA. En inte speciellt förvånande åtgärd i det läge som uppstått. Men att istället med kort varsel planera in ett statsbesök i Sverige är desto mer förvånande. Varför just lilla Sverige?

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

För en del år sedan stod jag och väntade på hissen i hotell Peking, som ligger vid Himmelska fridens torg i Peking. Såg mig omkring och upptäckte den stora världskartan på en vägg i foajén. Den hade ”mittens rike” Kina i mitten, och resten av världens länder grupperade sig runt Kina. Längst upp i vänstra hörnet fanns en liten tarm, Skandinavien. Och en del av denna tarm utgjordes av Sverige. Den där kartan gav lite perspektiv på tillvaron.

   Sverige är ett litet land som inte spelar någon större roll i världspolitiken. Vi gjorde det när Olof Palme var statsminister, oavsett om man gillade eller ogillade vad han stod för. Men vi har inte gjort det sedan dess. Visserligen finns det personer som tycker att vad Sverige gör är alltid rätt men tids nog får de krypa till korset, som nu med de dubbeldömda ekobrottslingarna. I till exempel Norge tog man konsekvenserna av vad Europadomstolen slagit fast ett helt år innan Högsta domstolen i Sverige insåg att det måste nog även det förträffliga Sverige göra. Vilket nu resulterar i att en hel hög med ekonomiska brottslingar släpps ut från fängelserna och kommer att kräva höga skadestånd, som vi skattebetalare får punga ut med. (Det finns goda skäl till att inget annat land i världen har samma lagar och rättsregler som Sverige har.)

   Så varför ska då världens mäktigaste politiker, USA:s president Obama, göra ett hastigt påkommet statsbesök i lilla Sverige? Enda gången det överhuvudtaget hänt tidigare att en amerikansk president besökt Sverige var i samband med ett EU-toppmöte, så det var inget statsbesök som handlade om Sverige. Jag kan bara se en anledning, man vill göra en markering mot Ryssland och andra länder som kan tänkas krångla vad gäller att lämna ut framtida amerikanska visselblåsare. Och i den frågan utgör Sverige det stora föredömet med sin behandling av en annan visselblåsare – Julian Assange.

   I och med att den svenska rättsapparaten vägrar att göra vad man så många gånger tidigare har gjort med andra misstänkta, rest till det land där personen befinner sig och förhöra honom, så sitter Assange där han sitter. Och för varje dag blir han alltmer nedskitad. För USA kan läget inte vara bättre. Assange är misstänkt för sexbrott i Sverige och gömmer sig på en ambassad vars stat definitivt inte står för yttrandefrihet och öppenhet.

   Alltså utgör Sverige ett föredöme för hur man ska agera, i ett amerikanskt perspektiv. Och därför detta snabbt påkomna statsbesök i lilla Sverige, samtidigt som man ställer in besöket i Ryssland. USA och dess president markerar därmed vilken ordning man anser att det ska vara i världen.

   När jag eller någon annan skriver något i den här stilen blir vi påhoppade av USA:s trogna svenska vänner. Dessa som är lika trogna USA som sovjetkommunisterna en gång i tiden var trogna sovjetstaten. Men när ni nu åter kommer att angripa mig i era kommentarer och beskylla mig för att vara en galen konspirationsteoretiker eller något i den stilen, kom då gärna med en annan rimlig förklaring till detta amerikanska presidentbesök i lilla Sverige – just nu.

 

I övrigt undrar jag…

   Vad beslutet egentligen innebär om att lägga ner förundersökningen mot polisen som sköt ihjäl pensionären i Husby? Mannen var förvirrad och viftade med en stor kniv men han hade inte skadat någon polis eller annan person. Ändå dödades han. Innebär det att vi inte ska kunna begära av en piketstyrka att de ska klara av en förvirrad pensionär med kniv, utan att behöva skjuta honom i skallen? I så fall – låt oss lova varandra att aldrig mer ringa polisen om en granne får spelet. Vilken lösning som helst på problemet är bättre än att polisen kommer dit och dödar personen ifråga.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 

Bifogade filer:
Cykelskador.pdf

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.