Det är inte deras pengar

Av Dick Sundevall 2013-07-26

Om du som läser det här, eller jag, stjäl, rånar eller langar knark och blir gripna, får det konsekvenser. Vi blir dömda till böter eller fängelse. Om man räknade ihop alla fängelsedomar för brott där brottslingar tillskansat sig olika summor från 2009 fram till idag, så blir det några hundra fängelseår. Men om man blåser staten och därmed oss skattebetalare på 47 miljarder (47 000 000 000) – vad får det för konsekvenser?

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Statliga Vattenfall har förlorat 47 miljarder kronor på sina vidlyftiga spekulativa affärer under de senaste fem åren. Det är pengar som vi skattebetalare får betala – på ett eller annat sätt.

   Landets samtliga tjuvar, rånare och knarklangare har inte sammantaget kommit i närheten av att få ihop 47 miljarder under de här åren. Det är svårt att riktigt förstå hur mycket 47 miljarder är. Försöker man översätta det i privat konsumtion blir det lite mer begripligt. Om man tänker sig en fantastisk villa på en stor sjötomt, sina drömmars fritidsbåt och några exklusiva bilar, så har man kanske kommit upp i 47 miljoner. Det är en tusendel av 47 miljarder.

   Varje år ska vi medborgare deklarera våra inkomster och avdrag. Handen på hjärtat, nog har vi någon gång, eller allt som oftast, försökt få igenom några avdrag som egentligen inte har något med inkomsternas förvärvande att göra. Och nog har vi väl kanske också någon gång ”glömt” att deklarera någon inkomst som varken vi eller Skatteverket fått någon information om. Det är väl närmast att betrakta som osvensk verksamhet att inte försöka sig på något i den vägen. Blir vi då påkomna kan det ta hus i helsike. Vi kan åka på höga straffavgifter och till och med hamna i fängelse.

   Det är inte mycket att säga om. I ett civiliserat samhälle får man ta konsekvenserna av vad man som vuxen medborgare gör – eller inte gör. Bryter man tillräckligt grovt mot våra gemensamma överenskommelser om hur ett samhälle ska se ut, alltså våra lagar, så får man ta konsekvenserna. Och förhoppningsvis får man då sitt straff genom en rättvis rättegång i enlighet med Europakonventionen.

   Om ett privat företag, litet eller stort, gör en grov felbedömning så ryker dess vd och kanske några till i ledningsgruppen. Om det är börsnoterat så dyker aktien. Småsparare kanske därmed förlorar det där lilla extra de har gnetat ihop och nu spelat med på börsen. Kanske leder det till och med till en konkurs där alla som varit inblandade i beslutet, och även de som inte alls har kunnat påverka det, får betala ett högt pris. Det får alltså konsekvenser, små eller stora.

   Men om ett jättelikt statligt företags ledning gör en grov felbedömning när de spekulerat i företagsköp utomlands, som nu Vattenfalls ledning har gjort – vad händer då? Dess vd fick sparken – med en fallskärm på 45 miljoner kronor. Men händer det något i övrigt? Hamnar någon i fängelse? Nej. Får de statliga tjänstemän och ministrar som var inblandade i den här soppan sparken? Nej. Får de löneavdrag? Nej. Blir det någon skillnad om vissa tjänstemän, som i det här fallet, har viftat med varningsflagg och klargjort att något håller på att gå väldigt fel? Nej. Blir det några konsekvenser av att dessa varningar inte kommit till styrelsens kännedom? Nej.

   Möjligen får det konsekvenser för den sittande regeringen i form av att den inte blir omvald. Men är det någon som tror att ett annat gäng politiker är bättre på att driva företag?

   Problemet i Sverige med brottslighet i form av stölder, rån och knarklangning etcetera, som inbringar olika stora summor till brottslingarna, ligger på ett övergripande moraliskt plan. I en hänsynslöshet mot sina medmänniskor. Men summorna de får in på sina brott kan vi ta med en axelryckning – i förhållande till de miljardbelopp som statliga företags ledningar och olika ministrar spekulerar bort.

   Det finns dock en väsentlig likhet mellan de pengar som brottslingar får in på olika brott och de pengar som till exempel Vattenfalls ledning och ansvariga ministrar spelat bort på vidlyftiga spekulationer i företagsköp: Det är inte deras pengar.

 

I övrigt tycker jag…

att det är skandal att man i Skåne nu gjort upp med danska sjukhus om att ta hand om en del svenska förlossningar. Vad är det för samhälle som inte ens klarar av att ta hand om det mest grundläggande för sina medborgare – födseln av nya medborgare.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 

Bifogade filer:
Cykelskador.pdf

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.