Poliser hotar att massjukskriva sig

Av Carlos Paulsson 2014-06-09

Poliser uppmanas på nätet att massjukskriva sig den 25 juni. Ett antal poliser föreslår att poliser ska sjukskriva sig som en endagsaktion mot de låga ingångslönerna, och att de som är lediga den dagen gör sig oanträffbara. Para§rafs krönikör Carlos Paulsson är inte en av dem som uppmanat till sjukskrivning men här ger han en bakgrund till missnöjet.

Carlos Paulsson är polis i Helsingborg.

Han presenterar sig så här: Adopterad från Colombia vid ett års ålder. Uppväxt i olika delar av Sverige. Bloggar, twittrar och föreläser.

Calle är en dedikerad ungdomspolis som tillsammans med en kollega startade upp Områdes- & ungdomsgruppen i Helsingborg, vilket är en ungdomsgrupp som jobbar förebyggande i utsatta områden och med ungdomar på individnivå.

– Det var hard work från dag ett. Men om man ser till hur gruppen utvecklats till vad den är idag så blir man stolt och tacksam, säger han.

Carlos extraknäcker som skådis och kan bland annat ses som knarklangare i några av Johan Falk-filmerna.

En av hans tidigare krönikor lästes av 123 000 personer.

Arbetsgivaren sparar pengar, klarar sig ifrån att betala skäliga löner på grund av polisers yrkesstolthet.

   Låg ingångslön, 21 300 kronor för en nyanställd polis och avsaknad av lönetrappa är inte värdigt det arbete Sveriges poliser utför varje dag, dygnet runt 365 dagar om året. Med kampanjen ”25 000 från start” har Polisförbundet drivit frågan om en vettig ingångslön för Sveriges poliser.

   Ett stort bakslag i kampanjen blev det dock när Arbetsgivarverket såg till att de hårt arbetande poliserna inte får en välförtjänt och välbehövd löneökning. Efter att löneavtalet uteblivit sade polisförbudets ordförande Lena Nitz:

– Jag är oerhört besviken å medlemmarnas vägnar. Jag vet att många medlemmar sitter och väntar på sina pengar nu. Att deras arbete inte värderas och att vår motpart inte har mandat att ro i land vår gemensamma lösning känns bedrövlig.

   Många är kallade men få blir valda. Yrket polis är oerhört populärt. Överlägset fler vill bli poliser än de som får. ”Ingen är oersättlig” en inställning väl inarbetat i toppskiktet av organisationen. Är du inte nöjd finns alltid någon annan att plocka in. Alltså kvantitet före kvalitet.

   På det viset kan arbetsgivaren tacka sin lyckliga stjärna. Till skillnad från många andra kvalificerade yrken står en stor hungrig massa utanför och knackar på dörren. Redo att ta över. Alltså, det är enkelt sko sig på arbetstagarens stolthet och lycka över att få vara polis.

   Jag har träffat dem som tjänat flera tusenlappar mer i månaden. Som sadlat om för att bli poliser. Hört deras berättelser med egna öron. Hur man tappat 5000 i månaden för att de fått chansen att leva sin dröm. Man vet att alla på arbetsplatsen valts ut bland tusentals sökande, passerat ett nålsöga för att förtjäna sin plats. Det skapar sammanhållning och respekt. En unik gruppkänsla där kollegor som bär sin uniform med glädje och tacksamhet.

   Men det biter oss ständigt i baken när det kommer till att slå sig ner vid löneförhandlingsbordet. Sedan jag blev polis har samtliga löneförhandlingar år efter år rasat ihop. Arbetsgivare och förbund är långt i från varandra. Kollegor som sedan år tillbaka skulle haft sin löneförhöjning står kvar på ingångslön. Polisinspektörer som inte fått sin inspektörslön.

   Vi har ingen strejkrätt. Tror ingen polis med gott samvete hade kunnat stanna hemma och låta lag och ordning sköta sig självt. Samtidigt skulle få företag i detta land kunnat bibehålla en lojal personal om de förhandlat och förhalat löner likt vår egen arbetsgivare.

   Att känna arbetsgivarens ointresse för att betala för sig känns hånfullt avvisande mot kåren men har tyvärr blivit vardag. Att dra på sig uniformen, känna stolthet över kollegor, för det jobb alla gör bidrar starkt till acceptans och att tankarna över utebliven skälig lön ej överskuggar vardagen så mycket som den egentligen borde göra. Är det inte konstigt att just yrken som poliser, brandmän och sjukyrror har så långa löner? Är arbetet dessa yrkesgrupper utför inte värt något för vårt samhälle?

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.