En skakande upptäckt

Av Dick Sundevall 2014-10-29

Med anledning av det nya gripandet och häktningen av Jonas Falk, har jag de senaste dygnen haft anledning att sätta mig in i vad en internationell arresteringsorder inom EU innebär. Det var en skrämmande läsning. Om något annat EU-land vill ha dig utlämnad för att du är misstänkt för ett grövre brott där, behöver de inte bevisa det. Du ska helt enkelt gripas och utlämnas, utan att svenska myndigheter kan göra så värst mycket åt det.

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Tänk dig att du varit i Spanien på semester. Du hänger med några svenskar du lärt känna där nere men du åker hem en vecka före dem.

   De är kvar och det visar sig när de grips av polisen att under den månad de har varit i Spanien så har de köpt på sig en hel del narkotika. Men för att försvara sig skyller de det mesta på dig, och du finns med på den spanska polisen spaningsfoton.

   Om den åklagare som håller i förundersökningen bestämmer sig för att han vill ha dig gripen av svensk polis och skickad till Spanien för att förhöra dig, ser han till att få ett spanskt domstolsbeslut på en internationell arresteringsorder. Något som i praktiken är mer av en formalitet. Han behöver inte gå uppåt i åklagarhierarkin för att göra det. Inte få ett ok från en högre chef, eller något liknande. Och inte heller gå till högre domstol. Detsamma gäller om Sverige vill ha hit en spanjor från Spanien eller någon från ett annat EU-land.

   Vad händer då i Sverige när den internationella arresteringsordern anländer hit? Du tror kanske att det svenska rättsväsendet kan stoppa det hela? Att en advokat kan få en svensk domstol att stoppa utlämningen av dig. Glöm det. Det ska till väldigt speciella omständigheter för att kunna få stopp på den här processen. Du ska överlämnas till spansk polis, och där ska det utredas om du gjort dig skyldig till något brottsligt. Det blir i det här fallet ditt ord mot två andra personers. Vem vet, det kanske slutar med ett antal år i spanskt fängelse för dig?

   Efter vad som framkommit i fallet med Jonas Falk började svensk polis aktivt spana på honom 2008. Men det kan ha börjat ännu tidigare. Falk tycktes ha gott om pengar och först misstänkte man att han sålde rånarplaner men inget i den vägen gick att få bekräftat. Då fick man för sig att han höll på med diamanter. För att försöka få fram bevis på det iscensatte svenska undercoveragenter en brottsprovokation mot en av Falks vänner. Men inte heller det gav något.

   Men så greps ensamseglaren Mauritz Andersson på bar gärning med 1,2 ton kokain i båten. Och det var inte så svårt att få fram att han och Jonas Falk kände varandra, eftersom Falk hade anlitat Andersson för båtaffärer, och för att köra båtar som krävde den behörighet som Mauritz Andersson har. Alltså blev det, enligt de som länge strävat efter att få fast Falk för någonting, grova narkotikabrott det handlade om.

   Men det var den franska kustbevakningen som grep Mauritz Andersson, efter att utan laglig grund hade placerat en sändare på hans båt. Och nu skulle han dömas i Frankrike för de 1,2 ton kokain som han togs med på bar gärning. Och fransmännen hade inga planer på att åtala några andra.

   Så vad skulle alla svenska åklagare och poliser göra som i många år hade försökt få fram någonting som de kunde åtala Jonas Falk för? Mauritz Andersson var de inte så värst intresserade av. De har under de fyra år som gått sedan han greps, fortfarande inte frågat honom om vilka han hade fraktat kokain åt. Och inte heller vilka som skulle ta emot det. Vad de frågat honom om från dag ett, är på vilket sätt Jonas Falk kan ha varit inblandad.

   Det är i det här läget, när rättegången mot Mauritz Andersson som bäst förbereds i Frankrike, som två kriminalare från Stockholm skickas ner till Göteborg för att göra husrannsakan i Mauritz Anderssons båt Gloria. Det har de gjort tidigare utan resultat. Därtill har det varit inbrott i båten, hantverkare har dragit ledningar, och inte minst – två svenska undercoveragenter har hyrt båten och bott i den under flera månader. Men ingen har under dessa år hittat något knark i båten.

   Men det gör nu de två kriminalarna från Stockholm, varav den ena är Göran Wall som under flera år har misslyckats med att få fast Jonas Falk för något. De hittade hela nio kilo kokain, påstår de. Nio kilo som ligger helt öppet så snart de lyfter på en lucka under bingen i förpiken. Dessa nio kilo tar de med sig och lämnar in till Göteborgspolisen – påstår de.

   Det finns dock ingen dokumentation av dessa nio kilo i båten. Inte ett enda foto. Och hos Göteborgspolisen vill ingen kännas vid att det har lämnats in några nio kilo kokain. Ingen där har sett det och det finns ingen dokumentation på någon sådan inlämning. Vi har tidigare i ett antal artiklar redovisat varför vi är övertygande om att det aldrig funnits något kokain ombord på den båten. Länkar till dessa artiklar finns nedan.

   Genom det här ”beslaget” och påståendet från åklagarsidan om att kokainet har funnit i båten Gloria sedan 2008, hamnar hela målet i Sverige, och därmed kunde Jonas Falk och ett antal andra åtalas. Så Jonas Falk greps i Colombia, som dock inte har något utlämningsavtal med Sverige. Men då han greps av den numer nedlagda kriminella polisorganisationen DAS som de svenska åklagarna valt att samarbeta med, och den svenska ambassadören i Colombia spelade med, så sattes Falk på ett plan till Sverige den 26 december 2010. Sedan dess har han varit häktad, större delen i total isolering, i tre och ett halvt år – fram till i tisdags då Svea hovrätt frigav honom.

   Men ett och ett halvt dygn senare greps han igen, på grund av att en spansk åklagare hade fått igenom en internationell arresteringsorder avseende Falk. Att det på rent formella grunder var en ytterst tveksam arresteringsorder hindrade inte Stockholms tingsrätt från att häkta Jonas Falk i fredags:

  • Den angav ett personnummer på personen som skulle gripas, som inte var Jonas Falks personnummer. I alla sammanhang i vårt land är det viktigt med personnummer och fan ta oss om du kommer dragande med ett personnummer som inte är korrekt. Men när det gäller att frihetsberövas i Stockholms tingsrätt kan det tydligen få passera.
  • Där påstods bland annat att han var misstänkt för penningförfalskning. Vilket han inte är och aldrig har varit. ”Det har blivit fel där”, sa åklagaren vid häktningsförhandlingen.
  • Det han är misstänkt för i Spanien, penningtvätt, medlemskap i kriminell organisation och skattefusk – är alltihop knutet till den dom som ska komma i Svea hovrätt nu den 26 juni. Rimligen faller hela grunden för den spanska arresteringsordern om Falk frikänns i Svea hovrätt. Och allt tyder nu på ett frikännande. Men om det kan hindra svenska myndigheter från att överlämna Falk till spansk polis är en öppen fråga.

   För oss som var närvarande på häktningsförhandlingen i fredags stod det klart att det var en ren formalitet. Det hade nog inte haft någon betydelse vad advokaterna fört fram. Att arresteringsordern helt bygger på den i praktiken redan överspelade tingsrättsdomen tycks inte ha haft någon betydelse.

   Rättssäkerheten sätts på prov när en person som Jonas Falk är aktuell. Han dömdes för grova brott för 20 år sedan. Frågan är, gäller rättssäkerheten och de rättsliga principerna även för en sådan person? Får han en rättvis behandling i landets domstolar, i enlighet med Europakonventionen? Efter att ha följt den här cirkusen i snart tre år, är mitt svar tveklöst att det svenska rättsväsendet inte har klarat provet. Vad vi nu ser är slutet på nästa stora rättsskandal i Sverige.

   Som svenska medborgare har vi ett slags samhällskontrakt med staten. Vi betalar skatt och rättar oss efter lagar och regler, och staten står för beskydd i form av försvar och rättsväsende. Bryter vi grovt mot någon lag så får vi finna oss i att vi kan bli häktade under tiden som brottet utreds. Skulle det visa sig att vi blivit felaktigt häktade så får vi skadestånd. Så fungerar det i en rättsstat.

   Men om det här samhällskontraktet innebär att du och jag ska finna oss i att få sitta häktade i 3-4 år innan vi får veta vad rättsväsendet kommit fram till, är vi då med på det här samhällskontraktet? Tycker vi att det är en rimlig deal?

   Om vi sedan en dag blir frisläppta, för att vi med all sannolikhet kommer att bli frikända, men vi grips och frihetsberövas igen ett dygn senare för att en annan EU-stats rättsväsende påstår något – tycker vi då att vårt samhällskontrakt är en bra deal? Tycker vi att denna överstatliga möjlighet inom EU är något vi kan acceptera och leva med?

   Det är inte bra för nationen Sverige om allt fler börjar ifrågasätta grunderna för vårt samhällskontrakt. Det löser upp det kitt som ett demokratiskt samhälle bygger på. Sånt brukar resultera i att allt färre går och röstar och allt fler försöker mygla och fuska med skatten. Och inte minst – att allt fler anser att det som ska utgöra rättssäkerhet för medborgarna är något av ett lotteri.

 

Artiklar om ”kokainbeslaget” i Göteborg finns att ta del av här:

19 faktorer som resulterar i rimligt tvivel

Hemlig husrannsakan

Kokainet som inget sett

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.