Nättrollen behöver mentalvård

Av Dick Sundevall 2014-05-04

TV3:s Trolljägarna har blivit en befogad snackis. Fler än jag har förundrats över vad det är för fel på vissa personer som öser sitt hat över att kvinnor ammar offentligt och liknande. Efter att ha sett några program inser jag att det här rimligen är resultatet av en nedrustad mentalvård.

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Robban Aschbergs bästa gren är just det här med att konfrontera olika figurer. Och professor Mårten Schultz är naturligtvis den perfekta sidekicken i form av sin expertis och sitt engagemang i de här frågorna. Därmed har de vägt upp att programmen i övrigt bitvis har varit dåligt producerade.

   Då och då har det floppat när något har byggts upp bit för bit och sedan får Robban aldrig träffa personen ifråga. Med en bättre framförhållning (läs högre budget) hade de kunnat skippa de inslagen – men det hindrar inte att programmen varit både intressanta och underhållande.

   Fega skitar raddas upp som skyller på att kompisar eller okända har skrivit vad de själva plitat ihop. Programmens styrka är att de inte kommer undan. Att de inte längre kan gömma sig bakom sina synonymer, och därmed går de hem efter att ha konfronterats och släcker ner sina hatsajter. Hoppas att de får professionell hjälp av någon terapeut eller psykolog, så de blir av med den där brunsvarta geggan de bär inom sig.

   En del journalistkollegor har hakat upp sig på att Robban överlämnar krav med hot om rättegång till vissa av trollen:

– Det kan väl ändå inte vara en journalists uppgift!

   Men nu har väl Robban Aschberg aldrig hållits sig inne i den lilla fina box som vissa journalister anser att vi ska vara inlåsta i, så det får väl kollegorna hacka i sig. Programmen blev i sina bästa stunder en slags konsumentupplysande journalistik i dess mest konfronterande stil.

   Det ska tydligen bli en fortsättning. Hoppas att de då får tag på den där åklagaren som far fram som ett idogt troll med sina beskäftiga anklagande kommentarer på olika sajter. När vi på Para§raf fick nog och stoppade hans kommentarer blev vi, och framförallt jag, hans nya hatobjekt. För mig är det skit samma att en knäppskalle öser galla över mig, det är värre när han hänger ut personer som redan är i utsatt läge med namn och personnummer.

   Att konfrontera en åklagare, varför inte på hans arbetsplats, vore väl en fin skalp för programmet Trolljägarna. Därmed skulle han troligen bli av med jobbet och Sverige skulle bli mer rättssäkert. Om olika sajter därtill blev mer noga med att förhandsgranska och sovra bland alla kommentarer, så som vi gör på Para§raf, då skulle programserien Trolljägarna ha åstadkommit mycket gott.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.