Så mycket bättre!

Av Dick Sundevall 2014-03-06

I morgon är det internationella kvinnodagen. En del säger att det inte händer någonting vad gäller jämställdheten. Andra att det går alldeles för långsamt. Men är det inte tvärtom så att det har hänt väldigt mycket väldigt snabbt på en historiskt väldigt kort tid?

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

När jag tittar på vad som har hänt efter andra världskriget slås jag av att vissa rättigheter för kvinnor som införs från 1940-talet fram till och med 80-talet, rimligen borde ha genomförts minst hundra år tidigare.

   Först 1946 blir det tillåtet för kvinnor att bli domare i landets domstolar. Och så sent som 1949 tillåts kvinnor att bli förmyndare för sina egna barn – ja du läste rätt.

   Ända fram till 1962 hade en man rätt att våldta sin hustru utan att det var straffbart. Och långt in på 1960-talet tvångssteriliseras kvinnor som ansågs olämpliga att bli mödrar. Däribland kvinnor med ett ”utlevande sexliv”. Alltså tjejer som tog för sig.

   Först 1972 blir det tillåtet för barnmorskor att ge kvinnor råd om preventivmedel. All kvinnomisshandel faller under allmänt åtal först 1982. Och fram till 1983 är inte alla yrken öppna kvinnor. Man kan bli mörkrädd för mindre.

   Men sedan börjar det hända saker: 1995 införs den så kallade pappamånaden, vilket innebar att en månad av föräldraledigheten måste tas ut av fadern. Senare fick Miljöpartiet igenom en andra pappamånad. Många protesterade mot det här men mödrarna kunde fortfarande ta ut bland den längsta betalda föräldraledigheten i världen, så det var egentligen inget att tjafsa om.

   Förra året tog papporna ut hela 24,8 procent av föräldraledigheten. Det har alltså hänt väldigt mycket på kort tid. Men nyheten om att en fjärdedel av tiden nu tas ut av papporna presenterades som något negativt i de flesta medier. Det skrevs om ”bara” en fjärdedel och att ”det går alldeles för långsamt” etc. Men – det är ju faktiskt världsrekord!

Det här är en av de få frågor där Sverige idag utgör ett föredöme. En gång i tiden var vår humana kriminalvård och vårt sociala skyddsnät något där vi utgjorde ett föredöme – men det var då det.

/wp-content/uploads/content/kronikorer/kv_1970_2010.png   Så sent som i början av 1970-talet var bara 15 procent av de förtroendevalda i kommunfullmäktiga, landsting och i riksdagen kvinnor. Idag ser det ut så här:

Andelen kvinnor i kommunala ledningar utgör nu 43 procent. I landstingen är det 48 procent. Och i riksdagen utgör kvinnorna 45 procent av ledamöterna. Det var uppe i 47 procent men sjönk när Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen, för av deras ledamöter är bara 16 procent kvinnor.

   När det här stod klart efter förra valet presenterades det som en negativ nyhet, för kvinnorna var ju fortfarande i minoritet. Men är det inte tvärtom väldigt glädjande? På bara några tiotal år har andelen kvinnor blivit oerhört mycket högre. Och det ökar hela tiden. Troligen utgör även det här ett världsrekord. Kort sagt, det är väldigt bra! Och allting tyder på att det kommer att fortsätta i rätt riktning. Om nu bara kvinnor i Sverige slutar rösta på Sverigedemokraterna så kommer det nog att bli väldigt bra – på alla tänkbara sätt.

   Tveklöst är en del traditionella kvinnoyrken som sjuksystrar och barnmorskor pinsamt underbetalda. Och därför börjar det nu bli brist på dessa yrkesgrupper. Barnmorskornas krav på 5 000 mer i månadslön låter mycket, men är rimligt i en internationell jämförelse. I de flesta länder ser man just barnmorskorna som en av samhällets viktigaste yrkesgrupper. Och naturligtvis är det så.

   Men låt oss istället titta på två traditionellt mansdominerade yrkesgrupper, åklagare och domare. Det är välbetalda jobb, och inte minst yrken med stor makt. Går vi tillbaka några tiotal år så var det bara ett fåtal kvinnor som var åklagare eller domare. Idag är en majoritet, 57 procent, av landets åklagare kvinnor.

   Men, säger kanske någon, det är ju till slut domarna som har den avgörande makten. Så sant. Och idag är 58 procent av domarna kvinnor. Och då handlar det om juristdomarna. Inte amatördomarna i form av nämndemän – där i och för sig kvinnorna också är i majoritet. (Snälla ni unga män som inte kommer in på juristlinjen, fast ni så gärna vill, kom nu inte och kräv könskvotering. Det är de mest kunniga, de mest dugliga av de som vill bli jurister som vi vill ha som morgondagens åklagare och domare.)

   Har svårt att tänka mig att det finns något land i världen där det idag är bättre att födas som flicka än vad det är i Sverige – där en flicka har större möjlighet att välja vad hon ska göra med sitt liv. Men det finns mycket kvar att göra. Till exempel måste polisen prioritera kvinnomisshandel betydligt högre än vad man gör idag. Och det vidrigaste kvinnoförtrycket, vår tid slavhandel i form av trafficking, måste naturligtvis stoppas.

   Men att påstå att ingenting händer förtjänar ingen respekt. Det ger bara näring åt dem som hävdar att ”kärringar aldrig blir nöjda”. Varför bjuda på det?

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.