Är du avlyssnad?

Av Dick Sundevall 2014-01-13

Jag menar inte det gamla vanliga med FRA i samarbete med CIA eller liknande. Utan att den svenska polisen kan avlyssna vad du säger på telefon eller i en buggad lägenhet. I december kom regeringens rapport till riksdagen om "användningen av vissa hemliga tvångsmedel". Den blev inte speciellt uppmärksammad. Det borde den ha blivit.

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Det handlar om den svenska polisens avlyssning och smygfotografering av oss medborgare. Vid en snabb genomläsning framstår det inte som så värst uppseendeväckande.

   Det har blivit lite mer avlyssningar och smygfotograferingar men inte så värst mycket mer. Landets domstolar har gett polisen tillstånd till 116 smygfotograferingar och 4 095 avlyssningar. Kan tyckas att det inte är så mycket att bråka om. Men när man läser vidare så visar det sig att det bara är nio procent av avlyssningarna som kunnat användas som bevis i en rättegång. Och bara åtta procent av smygfotograferingarna.

   Sådana här tillstånd gäller för en längre tid. Minst några månader och ibland över flera år. Låt oss tänka oss att var och en av de personer som varit avlyssnade har pratat med 30 olika personer under den tid de varit avlyssnade, så handlar det om drygt 120 000 personer. Och hur många kan det vara som kommit med på olika foton när polisen varit igång med sitt smygfotograferande? Rimligen flera hundra men mer troligt flera tusen. Kan du vara en av dessa?

– Nej, jag har inga kontakter med kriminella, tänker du kanske.

   Men nu är det ju bara 8-9 procent av avlyssningarna och smygfotograferingarna som kunnat användas som bevis för brottslighet. Rimligen innebär det att en stor del av de som avlyssnats och fotograferats inte alls varit inblandade i något kriminellt.

   Du och jag har ingen aning om vi har pratat med någon av dessa, på telefon eller i någon lägenhet – och vi har ingen möjlighet att få reda på om vi varit avlyssnade eller inte. Vi är sannolikt drygt 100 000 medborgare som råkat ut för det här. Kanske har vi pratat med en bror eller syster, en barndomsvän, våra föräldrar, en jobbarkompis, en älskare eller älskarinna eller någon i den där föreningen som vi är med i. Kanske har vi pratat politik, eller kärlek, eller till och med sex.

   Tänk tanken, någon har bandat det där samtalet och sedan har en eller flera poliser lyssnat på varje ord. Och nu är det arkiverat. Hur känns det?

   Är det rimligt att det här ska få fortgå i den här utsträckningen när bara 8-9 procent kan användas som bevis i en rättegång? Är det inte dags att se över på hur lösa grunder landets domstolar går med på de här ”hemliga tvångsmedlen”, när åklagarna gör framställningar om det.

   Det finns dock ett större övergrepp som polis, åklagare och domstolar kan utsätta oss medborgare för – felaktiga frihetsberövanden. Hur många det var 2013 vet vi inte än. Men en inte speciellt chansartad gissning utifrån de senaste årens redovisningar är att det rör sig om 1 500 – 2 000 personer som felaktigt låstes in i en cell och fick tillbringa kortare eller längre tid där, innan de släpptes ut. Ibland utan rättegång och andra gånger efter en rättegång.

   Kommer det att bli ännu fler som 2014 blir avlyssnade, smygfotograferade eller felaktigt frihetsberövade? Ingenting pekar i någon annan riktning. Blir du en av dessa? Blir du frihetsberövad så lär du märka det. Blir du smygfotograferad eller avlyssnad så lär du inte ha en aning om det – och troligen aldrig få reda på det. Kanske har du ringt någon idag som varit avlyssnad? Eller varit hemma hos någon i vars lägenhet polisen har satt in mikrofoner, efter tillstånd av någon domstol. Eller har du kanske blivit smygfotograferad någonstans?

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.