Fredlösa medborgare

Av Dick Sundevall 2014-08-20

Ministrar och politiker i allmänhet kan ibland slinka med tungan och uttala sig förhastat. Det är mänskligt och i efterhand får de förklara sig. Men när det kommer ett pressmeddelande från Justitiedepartementet så är det ordentlig granskat av pressekreterare och andra innan det går iväg. Därmed blir det skrämmande när justitieministern hävdar att vissa medborgare "inte är skyddsvärda".

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Pressmeddelandet inleds med rubriken:

Enklare säga upp hyresgäster som ägnar sig åt grov organiserad brottslighet

Att det enligt EU:s definition inte finns någon grov organiserad brottslighet i Sverige är ingenting som landets justitieminister låter sig påverkas av. Och att varken hon eller någon annan framträdande politiker har definierat vad man menar med en svensk ”grov organiserad brottslighet” – det får vi leva med.

   Under rubriken finns ett uttalande av justitieminister Beatrice Ask, alltså ett direkt citat, som lyder:

– Det besittningsskydd för lokalhyresgäster som finns idag ska inte gynna grupper som inte är skyddsvärda.

   ”Grupper som inte är skyddsvärda”, vad är det för grupper? Rimligen består dessa grupper av medborgare som inte är skyddsvärda. Vilka personer är det? Enligt Sveriges rikes lag är alla medborgare lika inför lagen, med vissa undantag för medlemmar av kungahuset. Men justitieministern tycks alltså ha en annan uppfattning än vad som framgår av vår grundlag.

   Tanken svindlar när man funderar över vilka det är som inte är skyddsvärda. Kan en av dessa möjligen vara den förvirrade pensionär som polisen sköt skallen av i Husby? Eftersom det inte blev några konsekvenser för den polis som sköt eller de som ledde insatsen, så kanske han var en icke skyddsvärd medborgare?

   Eller är det så att de personer som avses inte ska få ha en advokat om de blir misstänkta för något brott? Är man inte skyddsvärd så blir det ju konstigt om staten betalar en advokat för att skydda ens rättigheter.

   Det riktigt skrämmande är att uttalandet visar vilken människosyn som präglar landets justitieminister – och de medarbetare som noga har gått igenom pressmeddelandet innan det gick iväg till landet redaktioner.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.