Respektera – så fan heller

Av Dick Sundevall 2014-09-17

Så var det även dags för Sverige att försöka få ihop en mittenregering. Kan inte vara så värst svårt när Socialdemokraterna inte längre är ett socialistiskt vänsterparti. Och efter några att dagars bitterhet över förlusten har lagt sig hos de mindre allianspartierna, så lär de nog vilja vara med och fördela ministerposterna. Men det här med att respekterade 780 000 som röstade på Sd – det blir svårare.

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Jag röstade varken på Moderaterna eller Socialdemokraterna men när de olika partiledarna framåt natten trädde fram såg jag två statsmän: Fredrik Reinfeldt som snyggt avgick som statminister och meddelade sin avgång som partiordförande. Respekt.

   Stefan Löfven som höll ett tal som förde tankarna till en av de få internationellt erkända statsmän vi haft, Olof Palme. Respekt.

   De övriga partiledarna till höger och vänster höll tal som utgjorde en påminnelse om att vi är ett litet land där det inte finns så värst många att välja på.

   Känner mig denna måndagsmorgon lugn inför att Löfven kommer att förhandla ihop en fungerande regering. Det blir väl rimligen en regering bestående av S, Mp, Fp, C och Kd. Att få ihop Vänsterpartiet med något av allianspartierna lär vara omöjligt men det går sannolikt att ändå få ihop en fungerande regering utan alltför stora kompromisser.

   Jag tillhör den numer ganska stora grupp som beklagat sig över att allt fler partier klumpat ihop sig i mitten och oroligt sneglar på olika väljarundersökningar – men paradoxen är att just därför så torde det inte vara några större svårigheter att i det här läget prata ihop sig där i mittfåran.

   Det finns partier som jag aldrig skulle kunna tänka mig att rösta på, som Moderaterna. Men det hindrar inte att jag respekterar dem som gör det. Bevisligen gör jag det eftersom jag har nära vänner som röstar på m.

   Jag har svårt att tänka mig att jag någonsin skulle rösta på Fi men självklart respekterar jag att minst ett av mina tre barn röstade på det partiet (har inte denna tidiga måndagsmorgon koll på hur de andra två röstade).

   Att vara demokrat innebär att respektera att vi medborgare har olika åsikter och olika värderingar.

– Men därmed ska man också fullt ut respektera valresultatet, säger många. Har 780 000 röstberättigade vuxna medborgare röstat på Sverigedemokraterna så måste vi respektera det.

Fan vet. Om det bildades ett parti i Sverige som agerade för att lagen skulle ändras så att sex blev tillåtet från två års ålder, alltså ett pedofilparti, och det fick en del röster så kan väl ingen vettig människa påstå att vi måste respektera dessa röster.

   Eller ska vi respektera att tyskarna en gång i tiden valde en viss Adolf Hitler till att styra Tyskland, och via mördandet av miljoner människor försökte åstadkomma en stat av idel übermench?

   Bland de rumsrena partierna i dagens Sverige, finns inget klart och tydligt högerparti. De nya Moderaterna är i internationell jämförelse ett mittenparti. I USA skulle det kanske till och med ses som ett borgerligt vänsterparti. I det läget har det skapats ett utrymme för ett klart och tydligt högerparti i Sverige.

   Tyvärr blev det ett högerextremt främlingsfientligt missnöjesparti, i form av Sverigedemokraterna, som steg in i den luckan. En tredjedel av deras röster kom följdriktigt från väljare som tidigare röstat på Moderaterna. Ska sd respekteras? Ska de 780 000 som röstade på det partiet respekteras? Dessa 780 000 som tydligen var likgiltiga inför de avslöjanden som Expressen och andra medier gjort den senaste tiden.

   Avslöjanden som tydligt och klart och tydligt visat att ledande partimedlemmar i Sd, som försöker framstå som rumsrena, är rasister som fegt gömmer sina rasistiska åsikter bakom anonyma signaturer. Kanske var det till och med så att många av dessa 780 000 blev slutgiltigt övertygade att de skulle rösta på Sd genom dessa avslöjanden?

   Ska vi respektera det ställningstagandet? Ska vi respektera att dessa väljare valde inskränktheten och smygrasismen? Ska vi respektera att de valde mörkrets krafter? Så fan heller. Jag är demokrat och ansluter mig till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och alla människors lika värde. Och därmed har jag har fullt upp med inte förakta de intellektuella kalhyggen som röstade på Sverigedemokraterna.

   Jag röstade som sagt inte på Socialdemokraterna men tanken på att ett barn som hämtades på ett barnhem och adopterades till att växa upp i det fattiga Ådalen, för att med tiden bli svetsare, nu blir landets statsminister – den tanken värmer ett gammalt murvelhjärta. I det här valet har 780 000 visat att de inte äskar mitt Sverige. Själv älskar jag denna dag Sverige med alla dess fel och brister – för i hur många andra länder skulle en person med Löfvens bakgrund ha kunnat bli landets statsminister?

 

Tillägg den 17 september:

Nu hävdar landets välanpassade skribenter att alla 780 000 som röstade på Sd inte är rasister. Det är möjligt. Men tydligen var förra veckans dagliga avslöjanden om att framträdande Sd-politiker anonymt skrev hätska rasistiska kommentarer på olika sajter, inget som hindrade dessa 780 000 från att rösta på Sd.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.