Stort polispådrag nu på måndag

Av Dick Sundevall 2014-09-04

Nu på måndag eftermiddag ska Jonas Falk flygas ner till Spanien. Med tanke på den hysteriska polisbevakningen och de rigorösa säkerhetsåtgärderna som förevarit under rättegångarna, så lär det blir ett polispådrag av sällan skådat slag. 

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Det tog Högsta domstolen mindre än tre dagar att läsa in och ta ställning till Jonas Falks överklagan avseende den spanska arresteringsordern.

   Tre dagar för att läsa in 25 sidor överklagan och drygt hundra sidor av bilagor, och avslå det hela Någon som tror att man ens övervägde att ta upp fallet, trots att det var direkta formella felaktigheter i hovrättens beslut? Med tiden lär det här bli ännu en fråga som Europadomstolen får titta närmare på.

   När Jonas Falk ringde från Sollentunahäktet idag, var han på strålande gott humör:

– I Spanien lär jag ju inte bli utsatt för vad som har hänt här i dom olika turerna, sa han. Och sannolikt lär vi kunna reda ut det här ganska snabbt där nere.

   Det viktiga för honom när han nu frikändes i Sverige är att det hela även ska kunna klaras ut i Spanien, så att han därmed inte är eftersökt någonstans i världen.

– Men även om jag inte kommer att vara formellt eftersökt så lär det ju framöver vara omöjligt för mig att vistas i Sverige, sa han, eftersom åklagare och polis här försöker sätta dit mig med alla tillgängliga medel, lagliga eller olagliga.

   Som sagt, undvik om möjligt sträckan Stockholm-Arlanda på måndag, för polispådraget lär vara enormt stort när de ska frakta den helt frikände Jonas Falk ut ur landet.

– Dom kunde ha gett mig en flygbiljett och taxipengar så hade jag åkt ner och inställt mig själv, säger Jonas Falk. Därmed hade man sparat stora pengar för skattebetalarna. Vad jag vill är ju att allt det här ska redas ut en gång för alla, och i det här läget måste jag komma ner till Spanien för att det ska vara möjligt.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.