Självklart att erkänna Palestina

Av Dick Sundevall 2014-10-30

I snart sagt alla svenska medier ser, hör och läser jag om att det är kontroversiellt att Sveriges nya regering nu erkänner Palestina. Varför det? Mer än 130 stater har redan gjort det. Och FN:s generalförsamling har gjort det. Samtidigt som allt fler tar tydligt avstånd från Israels aggressiva ockupationspolitik.

 

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Nu börjar även USA ifrågasätta Israels uppenbara motstånd till en fungerande fredlig lösning i Mellanöstern. Signalerna från Vita huset om att nu får det vara nog, blir allt mer tydliga.

   För vilka är det då ett kontroversiellt beslut att Sverige i det här läget erkänner Palestina? Svaret på den frågan vet vi: Det är kontroversiellt för de partier som svenska folket valde bort vid senaste riksdagsvalet. Och framförallt är det rimligen mest kontroversiellt för det parti som är den största tillskyndaren och vännen till staten Israel, Sverigedemokraterna.

   Vid sidan av Ryssland utgör idag staten Israel den största risken för ett nytt storkrig. Det finns andra små och inte sällan vidriga små stater som är aggressiva, men de ockuperar inte landområden och kör bort de människor som levt där. Och i de flesta fall har de inte kärnvapen, vilket Israel har.

   Det här har ingenting att göra med judar. Detsamma gäller för andra stater oavsett vilka som befolkar dem. Det är upp till var och en att tycka att det är kontroversiellt att Sverige erkänner Palestina i likhet med vad FN och drygt 130 andra stater har gjort – vi lever i ett fritt land med åsiktsfrihet. Men det är ynkligt att Sveriges stora medier hakar på uppfattningen att det skulle vara något som är kontroversiellt.

   Israel har nu i protest beslutat att kalla hem sin ambassadör i Sverige. Om den svenska regeringen fattar samma beslut som FN:s generalförsamling och drygt 130 andra stater har gjort, så kallar alltså Israel hem sin ambassadör. Det säger mer om Israels nuvarande regeringen än om den svenska regeringens beslut.

   När vi nu efter år av hukande inför USA med allt vad därtill hör, står upp som en självständig stat och vår regering fattar ett demokratiskt beslut – finns det anledning att på den punkten känna stolthet över Sverige. Kanske finns det hopp om att Sverige återigen kan spela en roll i världspolitiken, om än liten – och inte längre agera lydstat åt USA.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.