Öppet brev till kammaråklagare Karin Bergstrand

Av Harriette Broman 2014-06-03

Du har nu under sju år försökt sätta dit min systerson Jonas Falk med alla tänkbara medel - lagliga som olagliga. Väldigt många har skrivit till mig och undrat vad jag tycker om det som hänt. Jag är förkrossad givetvis, som resten av Jonas anhöriga men jag ska kortfattat säga vad jag tror. Jag har pratat med många juridiskt kunniga personer under dessa dagar för att försöka förstå vad det är som sker.

   En sak kan man i alla fall inte ta ifrån dig åklagare Karin Bergstrand och det är att du är kreativ, mycket kreativ i din iver att sätta dit ”the national target”.

   Man behöver inte vara konspirationsteoretiker för att inse att du ligger bakom den arresteringsorder som så snabbt knåpades ihop från din vän, undersökningsdomaren i den lilla byn Villanova utanför Barcelona.

   Det tog 24 timmar! Det måste gå till historien i manãnaland. Jag har jobbat och drivit företag i Spanien. Om det gäller en stämning, få tillbaka moms från staten eller få upp en lampjävel så säger de att det tar 10 dagar, men resulterar i åtta månaders väntetid, om det överhuvudtaget händer något.

   Stalltipset är att arresteringsordern studsade ifylld och klar från Sverige till Spanien och sen tillbaka igen. När Jonas släpptes så blev du, åklagare Bergstrand väldigt upptagen. Du kunde inte ta några samtal när det gällde några praktiska saker som Jonas advokat ville ha svar på. Nu tror vi att vi förstår vad du pysslade med på kontoret.

   När du blev konfronterad i hovrätten med utplock från de 700 mejl som skrivits mellan dig och denna undersökningsdomare där det framkom att du ville prata om vissa känsliga saker ”face to face” förklarade du dig med att han förstod engelska så dåligt att han måste titta på dig när du pratade med honom.

   Det finns två världar. En riktig där vi lever. Den värld där Jonas efter att han blivit släppt blev hämtad av en anhörig där han stod utanför häktet med två kassar med sina kläder och alla papper där hans långa kamp för upprättelse fanns. Alla anteckningar och material efter 3,5 års helvete. Han åkte hem till sin mor, träffade sin familj. Var ute och gick i skogen med sin hund. Sedan träffade han sin advokat. När man suttit så länge och den enda man fått prata i enrum med är advokaten så är det en trygghet. Att helt plötsligt bli fri och stå bland massa människor kan bli för mycket att ta in så man vill inte släppa tryggheten med advokaten.

   Jonas fortsatte sedan med att vandra i Stockholm längs vattnet till klockan fyra på morgonen, bara för att få gå och andas luft. Förmiddagen därpå åkte han in till stan och klippte sig, handlade lite kläder och träffade sin advokat igen och åt en matbit. Jag pratade med honom en timme innan det iscensatta gripandet skedde i Stockholm. Då var han på väg till bilen för att åka tillbaka till sin mor och sova. Men istället fick han fick sova i en skitig arrestcell och återigen bli kallad ”knarkbaronen” i media.

   Nu är han tillbaka i samma cell som han lämnade i tisdags. Skam den som ger sig Karin Bergstrand. Nu är det inte bara vi som är drabbade som förstår att detta är personligt. Många säger att du har handlat i affekt och för länge sedan slutat tjäna staten.

   Jag skrev att det finns två världar. Ovan beskrev jag den riktiga världen. Nu ska jag beskriva den andra världen. Den imaginära värld som du Karin Bergstrand och dina förtrogna på rikskrim har målat upp. Där är Jonas det värsta som finns. En människa som måste jagas och krossas till varje pris. Om hovrätten efter 3,5 år släpper honom efter dessa evighetsrättegångar och finner att de inte längre finns skäl att ha honom häktad så kan ni inte acceptera det. Tar ni till plan B då? För Jonas måste ju krossas. Jag har förstått att hatet och fokuseringen på honom är stort däruppe på Kungsholmen. Jonas är er egen kändisbrottsling. Ni äger honom. Ni kan plåga honom, förnedra honom, isolera honom och skapa en cirkus kring honom som aldrig skådats.

   Han är er perfekta måltavla när ni skulle visa er duktiga och stoppa den ”grova organiserade brottsligheten”. Om han inte gjort det som påståtts, vad spelar det för roll? Han har ju gjort sig skyldig till brott för 20 år sedan, så han är för all framtid rättslös. Tingsrätten köpte rubbet efter lite gömmande av motbevis i form av avlyssningar, handlingar, mejl som försvann, rader som föll bort och även lite klipp och klistra.

   Hovrätten har tydligen gjort en annan bedömning. Det kan ni tydligen inte acceptera. Vad du tycker om hovrätten framkommer även i mejl som du skickat till USA. Tycker man inte som du gör så förstår man inte. Då är man tydligen lurad enligt dig, Karin Bergstrand. Är du den enda som sitter inne med den stora sanningen? Det är bara så man kan tolka det när man läser dina mejl till kollegor, då du leder ditt korståg.

   Vi är många som undrar vad du sa till undersökningsdomaren i Spanien i tisdags. Hur kunde denna arresteringsorder komma så snabbt? Sa du att Jonas skulle försvinna från Europa och någon stor kartell skulle hämta upp honom med helikopter, kanske till och med en hel armé och sedan skulle han åka till en paradisö och dricka paraplydrinkar och sälja tonvis med knark med hjälp av sina undersåtar? Den store knarkbaronen. Jodå, vi har minsann sett bilder på facebook där han solar på ett båtdäck men en snygg tjej och det snackas minsann bland informatörer som vet saker. Så måste det vara. Han måste krossas.

   Tillbaka till den riktiga världen. Karin Bergstrand, varför du har slutat tjäna staten och tjänar saken eller för att vara ännu mer karg, tjänar dig själv, För så förklarar de kunniga det till mig när jag frågar varför du med sådan brinnande iver driver detta. Jag tycker att det räcker med att läsa de artiklar och krönikor som Magasinet Para§raf har skrivit om detta mål de senaste två åren. Att döma av de reaktioner vi fått från många över den grymma behandlingen Jonas nu senast utsatts för tror jag att de flesta förstår att det här är personligt för dig. Flera jurister och även andra inom rättsväsendet har senaste dygnen sagt till mig att du handlat i affekt. Att det brast för dig efter att Jonas släpptes. Jonas blev frisläppt av hovrätten, men du såg till att han blev infångad igen efter endast 30 timmar i frihet. Var du stolt över denna grymhet?

   Jonas får betala det högsta priset. Åklagare har mycket makt i Sverige och kan tydligen köra över domstolarna om de inte agerar som åklagarna vill. Om du Karin Bergstrand får bestämma så ska Jonas släpas runt i världen tills det blir en fällande dom. Ett tips Karin: Pröva med Nordkorea. Det står ju i tidningarna att det smugglas knark därifrån också. Ska någon lyckas med att få Jonas överlämnad dit så är det väl du.

   Nu kanske du Karin Bergstrand tycker att jag skriver i affekt, och det är alldeles riktigt. Du har krossat mig och de illusioner jag hade på ”den goda staten”. Jag lider av postraumatiskt stress och har panikattacker och tvångsfobier efter det du utsatte mig för. Terapin jag får verkar dock hjälpt mig lite eftersom jag har lärt mig att sätta ord på mina känslor. Men det är en ständig kamp, och efter det som hände i onsdags så ramlade jag ner i avgrundshålet igen. Fullständigt tillintegjord som människa. Med mig har du lyckats. Grattis.

Samtliga artiklar på Para§raf om det stora kokainmålet, finns att läsa här.

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


   Harriette Broman är de senaste åren mest känd som moster till Jonas Falk/Oredsson, aktuell i den stora kokainrättegången.
Hon är den ostraffade kvinna som suttit längst häktad med restriktioner (18 månader).
Harriette är friad från den brottsmisstanke som hon satt häktad för och åklagaren har inte ens överklagat den domen.
Harriette har alltid varit egen företagare. Hon har jobbat med musik i Europa, träning och hälsa i Sverige, haft fastigheter och industrier i Estland och Spanien och drivit nattklubb och restauranger i Spanien. Hon har ett stort engagemang i rättsfrågor, mycket på grund av vad hon själv råkat ut för, men också för att hon följt Jonas under alla år som han befunnit sig i polisens och Kriminalvårdens händer.

Harriette kommer som krönikör för Para§raf att skriva om den pågående stora kokainrättegången från ”insidan” men även om andra funderingar kring rättssäkerheten och dess brister.

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.