Sjaskig poliskultur och ny rikspolischef

Av Dick Sundevall 2014-11-20

Många poliser i Stockholm snor varje år åt sig 10 000 kronor från skattebetalarna, genom att använda sina polislegitimationer för privata resor. Sannolikt är det likadant i övriga landet men det har nu avslöjats i Stockholm.

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Det är Richard Aschberg på Aftonbladet som tillsammans med en fotograf har gjort ett sånt där enkelt, och samtidigt glasklart, journalistiskt jobb. De har ställt sig vid den T-banestation när det runt 17.00 väller ner poliser från det stora polishuset på Kungsholmen. Under 40 minuter filmar teamet 50 civilklädda poliser som visar sina polislegitimationer i spärrarna och skyndar vidare.

   Det handlar alltså om mer än en polis i minuten. En enda av dessa hävdade att han var i tjänst, och därmed har rätt att använda sin polislegitimation på det här sättet. Och en annan stannade upp och lät sig intervjuas. De övriga polisernas beteende var lågt och sjaskigt.

   Några hukade och skyndade sig undan så som småbuset gör när polisen dyker upp. Andra förnekade det uppenbara. De hade blivit filmade när de klart och tydligt visade sin polislegitimation i spärren, för att några sekunder senare inför kameran förneka att de hade gjort det.

   Varje polis vet att polislegitimationen bara får användas i tjänsteutövning. Och det här ofoget med att låta bli att göra rätt för sig med hjälp av legitimationen har såväl ledningen för Stockholmspolisen som Rikspolisen varit väl medveten om, eftersom det påtalats flera gånger.

   Är då inte det här en skitsak? Kan man inte låta dem ha den här förmånen? Kanske det, men det handlar om knappt 10 000 om året som andra får betala för att åka kollektivt i Stockholm. Om vi antar att hälften av Stockholms poliser gör så här, så blir det 23,7 miljoner varje år – 23,7 miljoner kronor som poliserna snor åt sig från skattebetalarna och inte behöver förmånsbeskatta för.

Funderar på vad som skulle hända om det här skulle utredas, och därmed hamna hos den så kallade nedläggningsenheten. Kan se några alternativ:

  • Utredningen skulle komma fram till att det inte riktigt gick att se att det var en polislegitimation som polisen ifråga visade upp – trots att det tydligt syns i bild.
  • Utredningen skulle komma fram till att det inte gick att identifiera polisen ifråga – trots att han eller hon tydligt syns i bild.
  • Utredningen skulle komma fram till att alla poliser som passerade spärrarna strax efter 17.00 var i tjänst och därmed hade rätt till det här beteendet.

   Man kan raljera om det här – men det är det här som det i grunden handlar om. Poliser som via internutredningens ständiga friande av olika handlingar, antingen det handlar om att skjuta skallen av en förvirrad pensionär i Husby, i västra Stockholm, eller något annat – så leder det vidare. Leder till att alltför många poliser tycker att de kan göra lite som de vill. Tycker att de lagar och regler som gäller för oss övriga medborgare inte är något de behöver bry sig om – för de är poliser.

/wp-content/uploads/content/kronikorer/DanEliasson.jpg   Idag har Dan Eliasson, bilden till vänster, utsetts till ny Rikspolischef. Att han tidigare varit högsta chef för såväl Migrationsverket som Försäkringskassan, utgör väl inget större plus.

Men låt oss ge honom en chans. Det kan ju inte gärna bli sämre inom polisen än vad det varit under Bengt Svenssons ledning.

   Dan Eliasson var i yngre år medlem i punkbandet Bad Boo Band som fick spela in en singel med låten Knulla i Bangkok. Den handlar om svenska män som åker till Thailand och köper sex. Kul med en Rikspolischef som en gång i tiden varit ung och vild. Kanske kan han därmed förstå att även andra unga killar och tjejer kan vara lite vilda och yviga ibland – utan att de därför ska behöva bli inlåsta någonstans.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.