Ett kuppförsök

Av Dick Sundevall 2014-12-11

Som så ofta är det först efter att det gått en tid som vi kan få hela bilden av vad som egentligen utspelat sig bakom kulisserna. Så även med beslutet om nyval. Vad vi fick uppleva var ett parlamentariskt kuppförsök som avstyrdes av regeringen.

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Under flera månader hade regeringen försökt hitta någon form av samarbete med en eller flera av Allianspartier för att därmed förhindra SD:s inflytande över budgeten. Men det möttes gång på gång av bestämda och tydliga nej.

   När SD klargjorde att man skulle rösta ner regeringens budget, och samtidigt deklarerade att man skulle göra detsamma med en borglig budget om Alliansen inte anpassade den efter hur SD ville ha invandringspolitiken, beslöt regeringen att utlysa nyval.

   Då inträffade det högintressanta att samtliga borgliga partiledare hävdade att regeringen istället borde ha gett Alliansen möjlighet att bilda regering.

   Alltså, svenska folket hade röstat bort Alliansen vilket företrädarna för de borgliga partierna hade sagt sig respektera och acceptera. Men med indirekt stöd av SD hävdar de unisont några månader senare att de ska få möjlighet att bilda regering.

Frågan är då hur Alliansen hade tänkt sig att det skulle gå till? De har ju både före och efter beslutet om nyval klargjort att någon form av samarbete med de nuvarande regeringspartierna kunde det inte bli fråga om. Därmed återstår bara SD.

   Alliansens enda möjlighet att bilda en regering som skulle kunna existera mer än några månader, skulle därmed vara att göra eftergifter gentemot SD avseende invandringspolitiken.

   Finns det något som bekräftar ett sådant påstående? Ja, en hel del. På DN-debatt framträdde en grupp före detta riksdagsledamöter från C och KD med en artikel som framförde ett antal traditionella SD-påståenden om flyktingar. Påståenden som var sakligt felaktiga. Artikelns underliggande syfte var utan tvekan att lite smygande hävda att det tycks ligga en hel del i vad SD framför. Något att ta till sig och i varje fall i delar bejaka. Med andra ord, här finns möjlighet till vissa eftergifter gentemot SD, som skulle kunna bana väg för kommande stöd från SD. Och därmed skulle Alliansen kunna regera.

   DN rapporterade dagarna efter nyvalsbeslutet om hur bra samarbetet fungerade lokalt mellan sverigedemokrater och ledande moderater och folkpartister i olika skånska kommuner.

   Folkpartiets Lars Leijonborg uttalade sig om att man väl inte kunde kritisera Hitler och Nazityskland för att man hade låtit bygga motorvägar. Och samtliga borgliga partiledare protesterade kraftfull mot att Stefan Löfven konstaterade att SD är ett nyfascistiskt parti.

   Allt pekar åt samma håll, åt att det nog är möjligt för Alliansen att göra vissa eftergifter gentemot SD för att få deras stöd och därmed kunna regera – trots att svenska folket röstat bort Alliansregeringen.

   Alliansen hade inte behövt korrigera så värst mycket för att få med SD, eftersom man nio av tio gånger redan hade haft SD på sin sida sedan den dag SD kom in i Sveriges Riksdag. Att få SD ett litet steg till ”i rätt riktning” så att de tio av tio gånger skulle stödja Alliansen skulle rimligen bara ha krävt några mindre eftergifter, under förutsättning att det handlade om invandringspolitiken.

   Alltså – vad vi fick uppleva var ett parlamentariskt kuppförsök med unkna undertoner, som regeringen satte stopp för genom att klargöra att det skulle bli nyval.

   Jag har inte röstat på Socialdemokraterna i något enda val. Men nu lutar jag åt att göra det i nyvalet – som en markering.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.