Bra business eller medhjälp till mord?

Av Dick Sundevall 2015-03-29

Tänk dig att du har en granne som tidigare är dömd för att ha knivskurit sin hustru så svårt att hon avlidit. Nu är han omgift och bor i huset intill ditt. Du hör den nuvarande hustrun skrika i dödsångest när han i fyllan misshandlar henne. Likaså hör du deras två barn skrika och gråta när de får stryk. 

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

En dag knackar den här mannen på din dörr. Han är lugn och nykter och berättar att han sett att när du grillar på tomten så har du en fin uppsättning knivar.

   Det stämmer. Du har fått en uppsättning bra, så kallade kockknivar i present när du fyllde jämt.

– Är du intresserad av att sälja dom där knivarna till mig, säger grannen.

– Nej, det är ju en present jag fått, svarar du undvikande.

   Då erbjuder han dig en summa som vida överstiger värdet på knivarna. Du vet att du kan gå och köpa en uppsättning nya likadana knivar och ändå få ett antal tusen över, så det är definitivt en bra affär för dig.

   Frågan är då, säljer du knivarna till den här mannen trots att du vet att han knivskurit sin före detta hustru till döds och nu misshandlar såväl hustru som barn när han är på fyllan?

   Alltså – skiter du i att han kan komma att mörda såväl den nya hustrun som barnen med de här knivarna, för att du kan tjäna några tusen på den här affären? Du kanske tänker att skit samma, om inte jag säljer knivarna till honom så gör någon annan det. Och därmed missar jag det här tillfället att göra en god affär.

   Eller – tänker du att det inte har någon betydelse hur mycket du kan tjäna på det hela, eftersom den här mannen är den sista du kan tänka dig att sälja en uppsättning vassa knivar till? Tänker du kanske att livet inte bara består av kronor och ören, även om det är många tusen, utan också handlar om att vara medmänniska.

   Det är väl det här som våra vapenaffärer handlar om, när det gäller den uppblåsta historien om att inte fortsätta att sälja vapen till Saudiarabien? Men, tänker nu kanske någon, det är väl ändå en jämförelse som haltar. Ja, naturligtvis är det så. För i mitt exempel handlar det ju bara om en mördad och tre grovt misshandlade. I Saudiarabien handlar det om hundratals, kanske tusentals, avrättade. Och offentliga spöstraff i massor.

   Så frågan är, om det bara är bra business som är det alenagörande – eller handlar det också om att vara en vettig medmänniska?

   De senaste veckornas debatt har visat vilka som anser att bra business alltid står över medmänskliga frågor. Står över frågor som demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Det är bra att deras ståndpunkter kommit upp i ljuset, så vi vet var vi har dessa personer nästa gång de tar till brösttoner om mänskliga rättigheter och demokrati. Eller försöker framstå som att de inte tycker att kvinnor ska behandlas som djur.

   Jag har väntat på att någon, kanske bara en enda, företrädare för svenskt näringsliv ska träda fram och klargöra att han eller hon anser att det är bra att vi inte gör affärer med en av världens mest svinaktiga diktaturer. Att det hedrar Sverige, och att vi i längden naturligtvis vinner respekt genom ett sådant agerande. Jag väntar fortfarande.

   En tanke som också gnager, är om olika ambassadörer hade plockats hem från Sverige om det hade varit en man som hade klargjort att medeltida beteenden är just medeltida? Eller var det för dessa staters överhuvuden, i form av kungliga familjer, såg dessa klargöranden som extra allvarliga för att vår utrikesminister är en kvinna? Alltså en, enligt deras synsätt lågt stående varelse som ska hålla käften och vänta tills hon blir tilltalad.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.