Expressen utmålar mig som nazistsympatisör

Publicerad 2015-10-20

I fredags förra veckan skickade två av mina medarbetare, biträdande juristerna Karl Emil och Kamo, in en ansökan om stämning mot Expressen. Klienten, Jim Olsson, är en pensionär från Västra Frölunda som i Expressen har utmålats som en våldbejakande näthatare som manat till inbördeskrig. Detta var naturligtvis bara påhitt från Expressen. Annars hade vi inte haft ett case.

Advokat Sargon De Basso är en av landets mest anlitade försvarsadvokater och har företrätt flera kända klienter i uppmärksammade fall.

De Basso skolades in i brottmåls-branschen av advokat Peter Althin. Efter tio år hos Althin gick han vidare och grundade, tillsammans med andra kollegor, advokatfirman Defens.

Parallellt med advokatyrket var De Basso ordförande/vice ordförande för elitfotbollsföreningen Assyriska FF under åren 2007-2009.

Nu är han även en av Magasinet Para§rafs krönikörer.

Sargon De Basso har en egen hemsida, www.advokatdebasso.se.

Som arbetsgivare för Kamo och Karl Emil ansvarar jag för och engagerar mig i fallet. Expressen är, jämfört med pensionären från Västra Frölunda, en finansiellt överlägsen motpart vars röst hörs över hela landet.

   Men jag har varit här förut. För 10 år sedan, när jag som ung jurist jobbade i Persbrandts tryckfrihetsmål. Expressens taktik var även då att möta stämningsansökan med ytterligare offentlig smutskastning och personangrepp. Kort sagt att följa Expressens affärsidé fullt ut.

   Därför valde Expressens chefredaktör igår morse att gå ut på sin personliga blogg på Expressen. Andemeningen i Mattssons skrivning gick inte att ta miste på, eventuella felaktigheter i Expressens artiklar är något som Olsson förtjänar. Men Mattsson stannade inte där. Mattsson skrev att advokatfirman som företräder Olsson har en advokat, alltså jag, som i ett eget blogginlägg har tagit parti för en nazist. På detta sätt antyder Mattsson att jag är nazistsympatisör.

   Formuleringen om mig raderades bort från Mattssons text ganska snabbt. Troligen för att någon förklarat för Mattsson att han själv är ansvarig utgivare för Expressen. Samma formulering dök därför upp senare under dagen, nu i Medievärlden, fast som ett ”intervjusvar” från Mattsson på en sajt som han inte bär ansvar för. Vilket sammanträffande!

   Men jag undrar om Mattsson på allvar tror att han lyckas lura någon på jorden att jag är nazistsympatisör?

   På 1980-talet kallade den svenska mediekåren min mentor, Peter Althin, för ”knarkbaronernas advokat” för att han offentligt förespråkade samma beviskrav i narkotikamål som brottmål i övrigt. På 2000-talet utmålas jag som nazistsympatisör av en av landets mäktigaste mediepersoner, uppbackad av en branschtidning, för att jag anser att medierna inte har rätt till att beljuga någon, oavsett politiskt åskådning.

   Jag vill att Expressen och Mattsson förstår att jag i min advokatgärning är sprungen ur ett rättvisepatos med hårda bataljer, vilket definierar den advokat jag är idag. Jag ser inte mitt yrke enbart som en födkrok. Jag, Karl Emil och Kamo kommer aldrig att vika oss för Expressens och Mattssons ovärdiga smutskastningsmetoder.

   I en perfekt värld kanske Mattsson på sikt inser att attack inte var det bästa försvaret. För Mattssons lilla offentliga smutskastning av mig gav mig blodad tand. Och han har en oväntat arbetsam vinter som väntar.

 

Min tidigare krönika på Para§raf om den här historien finns att läsa här.

Artikeln i Medievärlden finns att ta del av här.  

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.