Dömd på förhand

Av Dick Sundevall 2015-11-11

Mordet på Lisa Holm har dominerat medierna under några veckor. Frågor som, vad hade hänt, och var det ett sexmord? är naturligtvis befogat att försöka reda ut. Likaså om den anhållne är skyldig eller inte? Men just den frågan ska domstolen ta ställning till. Domstolarna ska döma – inte medierna.

   Grundläggande etik för svenska medier och därmed samtliga seriösa journalister är att man inte ska döma i förväg. Men hur har det hanterats i fallet med mordet på Lisa Holm?

   Har det funnits något ifrågasättande om den anhållnes skuld? Har man visat den hänsyn som är brukligt för honom och hans närmaste? Knappast!

   Brukligt är att vid uppmärksammade mord publiceras ibland namn och bild på gärningsmannen. Men i så fall först efter att han eller hon blivit dömd. Här har man gått ifrån det. Han har tidigt hängts ut med namn och bild i vissa medier. Rimligen har man agerat på det sättet i perspektivet av att man redan tagit ställning till att han är skyldig. Alltså – är han redan dömd i medierna, innan rättegången ens kommit igång. Och än mer blev han det under förhandlingarnas gång.

   Vi vet att svenska domstolar tyvärr har svårt att stå emot tillfälliga opinioner när stora medier hakar på. Med ojämna mellanrum har Högsta domstolen därmed fått gå in och korrigera resultat av sådan undfallenhet i tingsrätter och hovrätter.

   Är den åtalade mannen skyldig eller inte? Det vet vi inte. Men vi vet att det i det här läget skulle vara väldigt svårt för tingsrätten att inte döma honom till livstids fängelse. Juristdomaren och nämndemännen vet att det skulle orsaka en enorm mediestorm. Kanske skulle de hängas ut med namn och bild. Sånt har hänt i andra fall.

   En del medier har försökt runda den etiska problematiken genom att ta in advokater som någon form av expertkommentatorer. Och sedan sitter dessa advokater i olika Tv-studior och uttalar sig med stor auktoritet om varför den åtalade är skyldig. Varför bevisningen är så stark och varför han därmed kommer att fällas.
– Och något annat än livstid kan det inte bli fråga om.

   Det blir otäckt när journalister, deras chefer och ett antal advokater, som mer än gärna framträder i olika medier, bildar en gemensam pöbelhop.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat, men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.