Asylkritiker, medborgargarden eller lynchmobb?

Av Dick Sundevall 2016-02-02

Flygblad sprids om att flyktingbarnen ska attackeras. Sedan sker just det. Organiserade unga maskerade män angriper fysiskt alla som på minsta sätt liknar invandrare. Flyktingar eller inte. På landets stora medieredaktioner uppstår den totala förvirringen. För där har man bestämt sig för att vara försiktig med begrepp som rasister och nazister. SVT väljer istället att använda begreppet medborgargarden, som är något helt annat. Och de som är totalt förvirrade beskriver lynchmobben som asylkritiker!

   Samtliga allianspartier är mycket kritiska till den okontrollerade stora flyktingvåg som kommit in i Sverige den senaste tiden. Därmed kan man beskriva dem som asylkritiker om man så vill. Men det gör dem inte till medborgargarden och än mindre till rasister.

   Medborgargarden bildas när medborgare inte tycker att polisen kan hantera en situation som har uppstått i ett område. Oftast handlar det om en ökning av inbrott. Alltså sätter man ihop grupper som kör runt i bilar och håller koll på området. Inte sällan är dessa grupper beväpnade med basebollträn och liknande tillhyggen. Så länge de bara iakttar och antecknar registreringsnummer är det inga problem. Men om de som privatpersoner börjar agera poliser och försöker ingripa kan det bli väldigt fel.

   Medborgargarden är alltså något som bildas för att ingripa mot brottslingar. Så när SVT benämner de lynchmobbar som organiserat angriper unga flyktingar som medborgargarden, pekar man därmed indirekt ut dessa flyktingar som brottslingar. Det är inte så ofta som redaktionsledningar på SVT har otur med tänkandet – men här har det uppenbarligen slagit helt slint.

   Om en organiserad grupp delar ut flygblad om att flyktingbarn ska angripas och sedan gör just det, så är de rasister. Det är glasklart och går inte att vrida och vända på. Om de därtill är ideologiskt övertygade nazister, det vet vi inte. Rasismen är högerextremistisk men all högerextremism är inte nazistisk. För nazister är det hat mot judar som gäller. För andra högerextremister, som Sverigedemokraterna, är det hat mot muslimer. Kort sagt, högerextrema rasister har svårt att komma överens om vilka man för tillfället ska hata mest.

   De här rasistiska grupperna blir allt fler och allt starkare i såväl Europa som USA. I Sverige gör vi lite tafatta försök med personer som suttit i de tyska nazisternas koncentrationsläger, som får komma och föreläsa och svara på frågor i vissa skolor. Det är naturligtvis bra – men långt ifrån tillräckligt. Vad får dagens barn och ungdomar lära sig i skolorna om demokrati och alla människors lika värde? Får de överhuvudtaget lära sig någonting om en human mänsklig värdegrund? En sak är säker, just nu får de via stora etablerade medieredaktioner lära sig att de som organiserat angriper unga flyktingar med våld, är asylkritiker eller medborgargarden…

 

Tillägg 2 februari 21.10:

I Veckans brott i SVT använder nu programledaren begreppet lynchmobb om det som utspelat sig. Beror sannolikt på att den redaktions har bättre koll på begreppen, och att man inte bryr sig om att SVT i övrigt svamlar om medborgargarden.

 


Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.