Vet SMHI vad det var för väder i går?

Av Dick Sundevall 2016-06-27

Efter att snart ha bott långt ute på landet i ett år börjar jag förstå lantbrukare som alltmer ifrågasätter SMHI. När jag just nu tittar på väderrapporter som uppdateras timme för timme, och avser den kommun jag bor i, ska det vara växlande molnighet, ganska soligt och inte en droppe regn. Bilden ovan från mitt kontorsfönster visar hur det egentligen är – det spöregnar – och har så gjort i flera timmar. Det är alltså inte någon tillfällig liten skur.

   För vissa yrkesgrupper har väderrapporteringen stor betydelse. Lantbrukare och sjömän utgör två exempel. Men även för villaägare kan det ha stor betydelse om de kommer att vara insnöade när de vaknar i morgon. Eller om det kommer att regna eller inte dagen därpå.

   Behöver vi vattna rabatterna och till och med gräsmattorna, eller ska vi definitivt inte göra det på grund av allt regn som enligt SMHI ska komma det närmaste dygnet? Ska vi kanske vara ytterst försiktiga med att vattna överhuvudtaget, eftersom delar av Sverige fått problem med grundvattennivåerna och vår del av landet kanske står på tur?

   I de dagliga nyhetsutsändningarna i olika TV-kanaler tycks frågan vara enkel, soligt och varmt är lika med ”fint väder” och stor glädje i studion – även om ett av inslagen den dagen handlat om ytterst låga grundvattennivåer. Men för oss som lever utanför TV-husens bubbla, är tveksamma eller rent av felaktiga väderprognoser ett problem.

   Rimligen har världens metrologer idag bättre instrument för att bedöma de kommande dagarnas väder än de någonsin haft tidigare. Därtill bör de ha större kunskap än tidigare. För mig framstår det alltför ofta som om det är precis tvärtom.

   Samtidigt har jag i olika sammanhang berömt SMHI i förhållande till mitt arbete. Behöver vi på Para§rafs redaktion få fram något från till exempel polisen eller rättsmedicinalverket kan det ta flera veckor, trots att det är något litet och enkelt. Men behöver vi veta vad det var för väder på en speciell plats för 5, 10 eller 15 år sedan, får vi en detaljerad rapport via mejl från SMHI efter en kvart. Det kan till exempel ha betydelse i förhållande till spår i snön som någon tänkbar mördare lämnat efter sig. Hade det snöat senaste dygnet eller kunde det vara spår som var flera veckor gamla?

   Så summa summarum, SMHI är föredömligt bra på att snabbt ta fram gamla väderfakta när vi eller polisen behöver sånt. Medan det här dagliga om vädret de närmaste dygnen, eller de närmaste timmarna, tycks bli alltmer osäkert. Där jag bor nu får jag ibland höra den raljerande repliken:

– Undrar om SMHI ens vet vad det var för väder igår?

Nåväl, regnet som kom i natt och i förmiddags innebar visserligen att vi fick ändra dagens planer men det behövdes regn så…

 


  Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.